23 / 04 / 2024

Sefes, Avrupadaki projeleriyle ihracatını artırdı!

Sefes, Avrupadaki projeleriyle ihracatını artırdı!

Sandalye, metal karyola, döşeme karyola, sehpa, aksesuar, masa üretimi yapan Sefes, bu yıl proje işleriyle birlikte ihracata yoğunlaştı



Sandalye, metal karyola, döşeme karyola, sehpa, aksesuar, masa üretimi yapan Sefes, bu yıl proje işleriyle birlikte ihracata yoğunlaştı. 2003 yılında yurtdışından gelen bir teklif üzerine 200 metrekarelik bir alanda 6-7 kişiyle sandalye üretime başlayan Sefes'in, bugün Türkiyede demonte sandalye üreticileri arasında ilk sıralarda yer aldığını iddia eden Sefes şirket ortağı Şafak Çivici, son dönemde ihracata ağırlık verdiklerini ve bu yıl yüzde 30 büyüme öngördüklerini söyledi.

Üretiminin yüzde 70ini ihraç eden Sefesin proje işleriyle birlikte Avrupaya olan ihracatının son dönemde artarak devam ettiğini belirten Çivici, Bu yıl ihracatta geçen yıla oranla yüzde 25-30lik büyüme var. Sene sonuna kadar yüzde 30lük artış görebileceğiz. Toplam ciromuz da yüzde 70 büyüdü. Otel ve restoran ve cafe gibi projelere hazırladığımız işler daha da yoğunlaştı. Avrupaya olan ihracatımızı da bu işler artırıyor dedi. Avrupada yaşanan ekonomik daralmadan şu ana kadar olumsuz etkilenmediklerini belirten Çivici, Avrupanın ihracat konusunda hl ana pazarları olduğunu kaydetti.

Karyola üzerinde Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaştıklarına değinen Çivici, bu çalışmalar sonucu geliştirdikleri ürünleri 26 Ekimde başlayacak Kayseri Mobilya Fuarında ve İstanbul Mobilya Fuarında (İMOB) sergilemeyi planladıklarını aktardı. Sandalyede de bir ya da iki yeni ürünleri olacağını ifade eden Çivici, Bu yılki fuarlarda yapmak istediğimiz şey; daha önce üzerinde çalıştığımız bazı ürünlerimizin üzerine farklı döşeme ve desenler ekleyerek lanse etmek. Artık insanlar bu sandalyeleri gördüklerinde Sefes sandalyesi demesini istiyoruz ifadesini kullandı.

Müşterilerimize anket yapıyoruz

Sandalye konusunda müşterilerine, kendi ürettikleri ve alıp sattıkları ortalama 50 çeşit ürünle hizmet verdiklerini dile getiren Çivici, lüks sandalyelerden mutfakta kullanılabilecek olanlara kadar çok geniş bir ürün gamına sahip olduklarını bildirdi. Çivici, bu ürünler için ayrıca farklı renk ve desen seçenekleri de sunduklarını vurguladı.

Müşteri portföyünü belirlemek ve beklentilerini karşılamak için ise anket çalışması yaptıklarından bahseden Çivici, Müşteri portföyünü belirlemek ve beklentilerini karşılamak için anket çalışması yaptık. Bu anketi dolduran müşterilerimize indirim kuponu da veriyoruz. 2 bin anket var. Hala devam ediyor. Fuarda da devam edecek. İnsanlar bizi nasıl keşfediyor, hangi semtten geliyor gibi sorulara cevap arıyoruz diye konuştu. Çok ucuz ve kalitesiz sandalyeleri satmadıklarına dikkat çeken Çivici, zaten gelen müşterilerin de ucuz ve kalitesiz ürünlere yönelmediğini söyledi. 

Sektörde en büyük sıkıntıyı kalifiye eleman noktasında yaşadıklarını belirten Çivici, sözlerine şöyle devam etti: Kalifiye eleman sıkıntısı gerçekten çok ciddi bir sorun haline geldi. Makine mühendisi, endüstri mühendisi konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Hatta piyasanın ihtiyacından fazlası var. Ama teknik eleman dediğimiz klasik döşemeci, terzi, kaynakçı hatta vasıfsız bulmakta bile zorlanıyoruz. Bölge olarak eğitimde müfredatı daha mı farklı planlanması lazım, meslek liselerine daha mı özendirici davranılması lazım bilemiyorum. Ama böyle giderse iki yıl sonra işçi ithal eder hale geliriz. İtalyada öyle oldu. Sekiz yıl önce İtalyada Çinli işçiler çalışıyordu.

Dünya


Geri Dön