24 / 04 / 2024

Seka Kağıt Fabrikası arazisi park oldu!

Seka Kağıt Fabrikası arazisi park oldu!

Seka Kağıt Fabrikasının kapanmasıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen fabrikanın alanı park oldu...



Seka Kağıt Fabrikasının kapanmasıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen fabrikanın alanı, o dönemde yaşanan protestolara karşın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla parka dönüştürülerek sanayi başkenti Kocaeli'nin nefes alınacak alanı haline geldi.


Seka Kağıt Fabrikası’nın kapatılması döneminde siyasi parti genel başkanlarının Kocaeli'ye gelerek protestolarla karşı çıktığı Sekapark, günlerce süren eylemlerin ardından fabrika alanının belediyeye devredilmesiyle yapılan çalışmalar sonucunda 2006 yılında tamamlanarak son halini aldı.


Marmara Bölgesi'nin en büyük etkinlik alanlarından biri haline gelen Sekapark, 1100 dönümlük arazi üzerine kurulu ve içerisinde, uçurtma tepesi, iskeleler, tırmanma duvarı, bisiklet ve yürüyüş yolları, yaklaşık 10 bin metrekare çim alanı, otopark, Türkiye'nin en büyük kaykay pisti, piknik alanı, film platosu, kültür evlerlerini barındırıyor.


- Açılışını Başbakan Erdoğan yapmıştı


Körfez'in muhteşem güzelliğiyle bütünleştirilen ve Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle hizmete giren Sekapark, özellikle hafta sonları binlerce kişiye hizmet veriyor.


Sekapark'ın 3. Etap genişletme çalışmaları sürerken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokolle Türkiye'nin ilk ve en büyük bilim merkezinin yer alacağı Seka Bilim Merkezi projesi de hayata geçirildi.


Seka Kağıt Fabrikası alanındaki binalar restore edilerek oluşturulacak bilim merkezi, tamamlandıktan sonra Türkiye ve Avrupa'nın en büyük bilim merkezleri arasında yer alacak.


Eski fabrika alanı içerisinde kurulma hazırlıkları süren "Seka Kağıt Müzesi" de toplamda 13 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip olacak.


- "Şimdi binlerce insanın huzur bulduğu bir yer oldu"


Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Seka özelleştirilirken bütün muhalefet partileri ile o günkü liderlerinin tamamının buraya gelerek karşı çıktığını söyledi.


Eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in de "işçilerin yanındayız" şeklinde açıklamalarda bulunduğunu dile getiren Karaosmanoğu, Sekapark'ın yapımına karşı çıkan kimsenin buna alternatif birşey üretmediğini vurguladı.


Karaosmanoğlu, hükümetin o dönemde SEKA Kağıt Fabrikası alanını Büyükşehir Belediyesine verdiğine dikkati çekerek, "Burayı 'eşe dosta peşkes çekecekler, sakın izin vermeyin' diyorlardı. Şimdi Sekapark, çevre illerden gelen binlerce insanın huzur bulduğu bir yer oldu. Türkiye'nin en güzel sahilleri İzmit'te. Bizim 160 kilometre sahilimiz var. Bütün vatandaşlarımıza çağrı yapıyoruyum; bu değişimi görün bana bu imkanı, bu hükümet sağladı" diye konuştu.


Başbakan Erdoğan'a giderek "Seka parkına İzmit'in ihticayı var" dediğini aktaran Karaosmanoğlu, Başbakan Erdoğan'ın hiç tereddüt etmeden Maliye Bakanını çağırarak Seka'nın tümünü belediyeye vereceklerini söylediğini anlattı.


- "Hyde Park'tan daha güzel oldu"


Başbakan'ın o dönemde kendisine, burayı İngiltere'deki Hyde Park gibi yapması talimatını verdiğini aktaran Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:


"Burası 2 yıl içinde Hyde Park'tan daha güzel bir yer halini aldı. Çevreyi koruyoruz, hükümetim, Başbakanım çevrecidir. Sanayicilerimiz de Kocaeli'de çevreci oldu. Herkes burada çevreye duyarlı hale geldi. Sekapark'a karşı çıkanların çocukları,  'baba sen muhalefet ettin biz şimdi burada top oynayıp geziyoruz. Siz, 'peşkeş çekecek' diyordunuz şimdi milletin malı oldu' kendi kızları, eşleri, gelinleri bizzat şahidim 'Siz aksini diyordunuz bak ne oldu yemyeşil bir alan, herkesin yararlandığı bir yer oldu' diyorlar."


- "Eylemciler Kocaeli'yi görsünler-


Karaosmanoğlu, Türkiye'nin en çevreci hükümeti ve Başbakanı'na sahip oldukarını belirterek, Türkiye'nin cennet gibi bir hale geldiğini kaydetti.


Taksim Gezi Parkı'na karşı çıkanlara seslenen Karaosmanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Eylemcilere, orada bulananlar tüm vatandaşlara lütfen Kocaeli'ye gelsinler onları misafir ederek bizzat gezdireyim diyorum. Nasıl çalışma yapıyoruz görsünler. Yanlış bilgi aldıklarından dolayı bu eylemi yapıyorlar, Orası  Sekapark'tan daha güzel olacak. Orada tarih canlanacak, yeşil alan büyüyecek. Gezi Parkı denilen yerin yok olması söz konusu olamaz. Bunlar Türkiye'nin önünü kesme hamleleridir ama bizi sevmeyenler bu konuda muvaffak olamayacaklar."


AA


Geri Dön