16 / 04 / 2024

Kocaeli Seka Kağıt Müzesi açılış için gün sayıyor!

Kocaeli Seka Kağıt Müzesi açılış için gün sayıyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla eski Seka Kağıt Fabrikası’nın bir bölümünde yapımı devam eden Seka Kağıt Müzesi’nde çalışmalar hızla ilerliyor.




Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm müzelerinden biri olacak SEKA Kağıt Müzesi, yeşil alanlar dahil 27 bin 464 metrekare alan üzerine kuruluyor. Çalışmalar kapsamında fabrikada bulunan 5 adet matbaa makinası sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi.


BAKIM VE ONARIMI YAPILDI


Seka Kağıt Müzesi’nin kurulum çalışmalarında sona gelindi. Önümüzdeki aylarda açılması planlanan müzede sergilenmek üzere 5 adet matbaa makinası bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi. SEKA Kağıt Fabrikası’ndan matbaa şefliği bölümünde 29 yıl ustabaşı olarak çalışan Şaban Günay, ”Gelişen teknolojilerle bu makinalar miadını tamamladı. Fakat biz bir zamanlar bu makineler ile tertip, baskı ve cilt işlerini yapıyorduk. Eski bir SEKA’lı olarak bu makinaların yeniden çalıştığını görmek çok güzel” dedi.




BEŞ ADET MATBAA MAKİNASI


Seka Kağıt Müzesi için çalışır hale getirilen makinalardan olan Interteyp dizgi makinesi, yapılacak olan kalıpların yazılarını kurşun üzerine satır olarak dizilmesini sağlıyor. Heidelberger maşalı baskı makinesi A3 ebatına kadar tipo baskı yapıyor ve baskıcılığın mihenk taşı olarak biliniyor. Giyotin Makas, A1 ebadına kadar kâğıt kesebiliyor. Müze açıldıktan sonra da matbaa atölyesinde bu makas ile ziyaretçiler çeşitli büyüklükte kâğıt kesebilecek. Pile ve zımba makinesi; kâğıdı katlama ve kâğıda delik zımba yapmaya yarıyor. Bu makine ile de gündelik hayatta birçok kâğıtta gördüğümüz katlama ve zımbanın nasıl yapıldığı anlatılacak. Topuzlu giyotin makas ise kâğıdın paket olarak değil de tek olarak kesilmesini sağlıyor.




SEKA KAĞIT MÜZESİ’NDE NELER OLACAK


Kâğıt yapma makinelerinin sergileneceği Seka Kâğıt Müzesi’nde, kâğıt yapımının tüm aşamaları ziyaretçilere gösterilecek. Halka açık olacak müzede kâğıt hakkında merak edilen tüm verilere rahatça ulaşılabilecek. 19 salondan oluşan Seka Kâğıt Müzesi’nde ziyaretçiler, farklı hikâyeleri paralel olarak takip edebilecek. Cumhuriyet’in sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, İzmit’ten tüm Türkiye’ye yayılan ve müzeye dönüşen hayat hikâyesi görüntüler eşliğinde izlenecek.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön