29 / 03 / 2024

Şeker fabrikalarının arazileri konut yapımı ve ticaret için kullanılabilecek!

Şeker fabrikalarının arazileri konut yapımı ve ticaret için kullanılabilecek!

Şeker fabrikalarının imar planının değişmesiyle birlikte arsaların olduğu parsellere ticaret, turizm, konut, park, kentsel gelişme alanı tanımları geldi...



Şeker fabrikalarına ait 8 şehirdeki arazinin imar planları değiştirildi. Pancarların fabrikalara sevk edilmeden önce bekletildiği bölge şefliklerinin arsaları artık konut yapımı ve ticaret için kullanıma açıldı. Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “Bu karar mevcut şeker fabrikalarını da kapattırır” diye konuştu. 

Kararla mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait Afyonkarahisar’ın Çay ile Dinar, Ankara’nın Şereflikoçhisar, Burdur’un Karamanlı, Gümüşhane’nin Kelkit ve Şiran, Kastamonu’nun Merkez, Kırklareli’nin Lüleburgaz, Nevşehir’in Gülşehir, Tokat’ın ise Niksar ilçelerindeki taşınmazların imar planları değiştirildi ve bu imar değişiklikleri yürülüğe girerken bu parsellere; ticaret, turizm, konut, park, kentsel gelişme, sanayi, rekreasyon alanı ve yol kullanım alanı tanımı yapıldı.

ÖZELLEŞTİRİLMEYENLERE DARBE NİTELİĞİNDE

Bu arazilerin birçoğunda tarlalardan getirilen şeker pancarlarının bekletildiği bölge şeflikleri olduğunu söyleyen CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, düzenlemeye hakkında tepkisini belli etti. Kararın şeker fabrikalarının kapanmasına bile yol açabileceğini aktaran Orhan Sarıbal, şöyle konuştu: “Bu kararla yandaşlara yeni bir rant kapısı açılmış görünüyor. Ama bu kararın barındırdığı tehlike şu, karar hayata geçtiği takdirde şeker fabrikaları zamanla kapanmak zorunda kalacak.”

FABRİKALAR YERLEŞİM ALANINDA KALACAK

Yeni imar düzenlemesiyle şeker fabrikalarının işleme alanlarının, yeşil alanların, depoların ve pancar bekletme alanlarının imara açıldığını belirten Orhan Sarıbal, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Fabrikaların etrafındaki parseller imara açılacak. Burada konutlar yapılacak. Zamanla fabrikalar yerleşim alanlarının ortasında kalacak ve ‘insan sağlığına zararlı’ denilerek bu fabrikaların kapatılması sağlanacak. Oysa bu yerler üreticinin, halkın yerleri. Buraların imara açılması ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile giderek düşen şeker pancarı üretimi de artık bitme noktasına gelecek.”

Şeker fabrikalarına ait arazilerde yapılaşmanın önü açıldı!

Şeker fabrikalarına ait parsellerin imar planı değiştirildi!

 


Geri Dön