25 / 04 / 2024

Şekerci Han restore edilemiyor

Şekerci Han restore edilemiyor

Bir zamanlar şair, yazar ve ediplerin kaldığı tarihî Şekerci Han, mal sahibi vakıfla Fatih Belediyesi arasındaki anlaşmazlık sebebiyle yıllardır restore edilmeyi bekliyor. Yetkililer, ilgili vakıfla yaşanan sıkıntılar sebebiyle restorasyonun gecikti



İstanbul Fatih'teki Şekerci Han, mal sahibi vakfın belediye ile protokole yanaşmamasından ötürü restore ettirilemiyor. 20 Ekim 2006'da Büyükşehir Belediye Meclisi'nin oybirliği ile aldığı kararla, 'tarihî ticaret alanı'ndan çıkarılarak, 'Belediye kültürel tesis alanı'na dönüştürülen Şekerci Han'a, o günden bugüne tek bir çivi dahi çakılamadı. Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Talip Temizer, 2007'de İl Özel İdaresi'nden restorasyon için proje ödeneği bile aldıklarını belirtiyor. Temizer, mülkiyet sahibi vakıf ile ilgili birtakım sıkıntıların yaşandığını ifade ediyor. Söz konusu vakıfla birçok kez görüştüklerini kaydeden Temizer, belediye olarak ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor. Temizer, "Karşı taraftan imza bekliyoruz. Umarım müspet bir sonuca bağlanır." diyor. Bugün kapısında 'Dikkat köpek var!' yazan tarihî han bir an önce onarılmayı bekliyor. Gerek iç gerek dış duvarlarının sıvası dökülmüş durumda olan hanın avlusu, çevredeki esnafın deposu olarak kullanılıyor. Bir zamanlar aralarında Bediüzzaman, Mehmed Akif ve Neyzen Tevfik gibi tanınmış şahsiyetlerin kaldığı Şekerci Han'ın odalarının camları ise kırık bir vaziyette. Tarihî mekânın kültür tesisi olması halinde ise çevresi de koruma altına alınacak.

Tarihî mekân, son dönemdeki şöhretine Bediüzzaman Said Nursi'yi misafir ettiğinde kavuşur. Said Nursi, 1907'de yerleştiği handa kapısına 'Burada hiçbir sual sorulmaz, her suale cevap verilir' levhası astırır. Bu levhadan haberdar olan Fatih Sahn-ı Seman Medresesi başta olmak üzere İstanbullu âlimler ve ahali merakla yanına gelir. Bediüzzaman, verdiği harika cevaplar ve ilmî kisveye uymayan yerel kıyafetiyle İstanbul entelektüel kesiminin konuştuğu insan haline gelir.
Zaman/SAMET ALTINTAŞ


Geri Dön