27 / 04 / 2024

Hüseyin Bilmaç: Arap baharı karabasan oldu!

 Hüseyin Bilmaç: Arap baharı karabasan oldu!

Ortadoğu’da yaşanan kriz ortamı nedeniyle Arap baharı olarak adlandırılan, Arap parasının Türkiye’ye doğru aktığı söylentilerini İMSAD Başkanı yalanladı: “Araplardan 15-20 milyar dolar alacağımız var.”



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğ (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç, Araplarla Türk müteahhitleri arasında yapılan iş birliklerinde, Türk yatırımcılarının paralarını tahsil edemediğini söyledi.  15-20 milyar doları bulan borçların sigorta firmaları tarafından 5 milyar dolar seviyelerine çekildiğini, halâ daha tahsil edilemeyen yüklü miktarda borç olduğunu kaydeden Bilmaç, “Arap baharı karabasan oldu. Malzeme sektörü 300 milyon dolar zarara uğradı. Bundan sonra dış ticaretimizde bu ve bunun gibi ülkelere fiyatlandırmayı ona göre yapacağız. Bu kayıpları yaşamamız lazım. Talihsizlikler yaşadık ona göre tedbirimizi alacağız.”dedi.  


 

İnşaat şurası yapmaya hazırlanıyor



İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç sektörün sorunlarının masaya yatırılacağı ve Türkiye’de ilk defa yapılacak olan inşaat şurası hazırlığında olduklarını söyledi. Malzeme sektörünün Türkiye’de ilk 3 sektör arasında olduğunu kaydeden Bilmaç, “Büyümede sektör birincisiyiz.”diye konuştu. Avrupa’nın Ortadoğu ile ilişkilerimizden faydalanmak istediğini de söyleyen İMSAD Başkanı, “Avrupalı Türkiye’ye malzeme getiriyor, partner oluyor. Çevre ülkeler ile, Ortadoğu ile iletişim kurabilen bir ülkeyiz. Sektör olarak da bunun farkındayız. Özbekistan, Türkistan, Irak gibi ülkelerde çok aktifiz. Birleşik Amerika’da çölde ilk metroyu Türk müteahhitleri yaptı. Mısır, Tunus da malzeme sektöründe Türklerden yararlanıyor.”dedi.


 

Katar’a 4 bin m2’lik İMSAD fuarı


Hüseyin Bilmaç, Ekonomi Bakanlığı’nın da desteği ile Katar’da 4 bin metrekarelik kalıcı fuar yapacaklarını, Türk firmalarının o fuarda kendilerini tanıtabilecekleri alan yaratacaklarını açıkladı. “Sektörel showroom”olarak adlandırdığı proje için konuşan Bilmaç şunları söyledi: “Katar, Bahreyn ciddi bir inşaat patlaması yaşıyor. İMSAD olarak hedefimiz profesyonel olarak ülkemizi tanıtmak. Fuarda sürekli olarak profesyonel tanıtım elemanları görev yapacak.”diye konuştu.


 

 

 

EUbuild ile AB’ye liderlik yapacak


İMSAD, AB Mevzuatı çerçevesinde yapılarda enerji verimliliğinin finansmanı ve hukuki düzenlemelerle ilgili sektörlerarası işbirliği projesi’nde liderlik yapmaya hazırlanıyor. 19-21 Haziran tarihleri arasında Brüksel’de düzenlenecek olan zirvede, Türkiye ve ortak ülkelerde, inşaat ve yapı alanında, enerji verimliliğinin geliştirilmesi konusunda finansman araçkarının ve mekanizmlarının geliştirmesine katkı sağlamak hedefleniyor. Balkan ülkeleri, Fransa, Belçika gibi büyük ülkelerin başkanlığını İMSAD bünyesinde Türkiye yapacak. 200 proje arasından 12 projeden biri olan Türkiye’nin katılacağı zirve hakkında konuşan Bilmaç, “AB ülkelerine bildiklerini bir de biz anlatacağız. Politik anlamda aşmaya zorlandığımız yere takım liderliği yapacağız.”dedi.


 

2023’e kadar 100 milyar dolar hedef


İnşaat malzemesi sektörü olarak 2015 yılına kadar 40 milyar doları geçmeyi planladıklarını söyleyen Bilmaç, “2023 yılına kadar 100 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz, bu hedef iç pazarda ise 50 milyon dolar.”diye konuştu. Sektörün krizlere rağmen yüzde 18.2 büyüdüğünü söyleyen İMSAD Başkanı, bu yıl yüzde 20 büyüme beklediklerini ifade etti.


Yalıtımlı binalara doğalgaza indirim gelsin


Cari açığın en büyük nedenlerinden biri olan enerji konusuna da değinen Bilmaç, artan maliyetlerin kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. “Ciddi anlamda yatırım ihtiyacı var, binalar tüketicilre para kazandırıyor. Enerji tüketen değil, üreten hale gelmeliyiz.”diyen Hüseyin Bilmaç, devletin de enerji tasarrufu sağlayan binalara KDV’ye, doğalgaza indirim yapılarak teşvik vermesi gerektiğini söyledi. 20 milyon civarında konuta yalıtım yapılması durumunda 15 milyar dolar artıya geçileceğini söyleyen Bilmaç, “Madem enerjiyi üretemiyoruz, kontrollü tüketmemiz gerek.”dedi.


 

İhracat yapılan ülkelere vize engeli


İnşaat malzemesi sektörünün ihracattaki başarısına ülkeler arası vize problemi gölge düşürüyor. Rusya ile aradaki vize engelinin kalkmasından sonra ihracatta “ikinci bahar” yaşanıyor diyen Bilmaç, işadamlarına vizelerde kolaylık getirilmesi gerektiğini söyledi

Habertürk/Haber: Yelda Akgün


Geri Dön