24 / 04 / 2024

Hüseyin Bilmaç: İnşaat sektörü 3. çeyrekte yüzde 10.6 büyüdü!

Hüseyin Bilmaç: İnşaat sektörü 3. çeyrekte yüzde 10.6 büyüdü!

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç inşaat sektörünün üçüncü çeyrekte yüzde 10,6 oranında büyümesini sürdürdüğünü, sektörde çift haneli büyümenin çok olumlu bir gelişme olduğunu belirtti



Denizbank Genel Müdür Yardımcısı ve Başekonomisti Saruhan Özel, finansal aktivitenin gelişmekte olan piyasalara kayacağını belirterek, "Denizbankı sattığımızda bütün talipliler Avrupadandı, şimdi bir ya da ikisi hariç Avrupa dışından" dedi.

Özel, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğinin (İMSAD) yılın son ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin kesinlikle krizden çıktığını, dünya ekonomisinin tekrar 63 trilyon dolar mertebesine ulaştığını söyledi.

Saruhan Özel, ancak dünya ekonomisinde işsizliğin pek oynamadığını, istihdam yaratılamadığını ifade etti.

Şu anda dünyada bilanço tamir süreci yaşandığını, olayın kriz olmadığını ifade eden Özel, "Avro devam edecek. Dünya ekonomisinin çıkışı avro 17nin bölünmesinden gelecek" dedi.

Gelişmiş ülkelerin tasarrufa gideceğini, finansal aktivitenin gelişmekte olan piyasalara kayacağını söyleyen Özel, "Denizbankı sattığımızda bütün talipliler Avrupadandı, şimdi bir ya da ikisi hariç Avrupa dışından" diye konuştu.

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Alev Arkan da bu yılın 11 ayı sonunda 10,6 milyar dolar sigorta ve kredi desteği verdiklerini, yıl sonunda bu rakamın 12 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti.

"FRANSA'NIN PARLAMENTODA OYLAYACAĞI YASANIN SİYASİ VE EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİ TÜM BOYUTUYLA ETKİLEMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç da inşaat sektörünün üçüncü çeyrekte yüzde 10,6 oranında büyümesini sürdürdüğünü, sektörde çift haneli büyümenin çok olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

İnşaat yatırımlarında özel sektörle kamu arasındaki farkın kapanmakta olduğunu gördüklerini ifade eden Bilmaç, "Bazı veriler bize inşaat sektörünün uzun vadeli adımlarını atmadan önce küresel gelişmelerin netleşmesini beklediğini gösteriyor. Orta vadeli yatırımlarda çok daha hızlı davranıldığını görüyoruz. Yapı ruhsatlarında düşüşler var. Sektör yapı ruhsatı alımında temkinli davranırken elindeki projelerin hepsini bitirme eğilimindedir. Konut satışlarının üçüncü çeyrekte hız kestiğini görüyoruz" dedi.

İnşaat malzemelerinin 9 ayda 14,8 milyar dolar ihracat performansı yakaladığını belirten Bilmaç, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24lük artış söz konusu olduğunu belirtti.

Bilmaç, "Avrupa hala kaybedilmeyecek en önemli pazarlar. Fransanın parlamentoda oylayacağı yasanın siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi tüm boyutuyla etkileyeceğini düşünüyoruz" dedi.

İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de Türkiyenin her yıl 15-20 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projelerine imza atması durumunda bunun Türkiye ekonomisindeki büyümeye yüzde 1-2 katkı sağlayacağını vurguladı.

AA


Geri Dön