19 / 04 / 2024

Selahattin Varan: İzmir'de kentsel dönüşüm kaçınılmaz!

Selahattin Varan: İzmir'de kentsel dönüşüm kaçınılmaz!

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, kentteki binaların yaş ortalamasının 25'in üzerinde seyretmesi ve kaçak yapıların fazla olmasından dolayı, "Kentsel dönüşüm kaçınılmaz" diye konuştu.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın en hassas olduğu konuların başında gelen "Kentsel Dönüşüm" ile ilgili olarak  İzmir  Çevre ve ŞehirMüdürü Selahattin Varan, Egeli Sabah'a özel açıklamalarda bulundu. 


İzmir genelinde binaların yaş ortalamasının 25'in üzeri olması ve yapıların yüzde 65'inin kaçak yapı olmasından dolayı, kentte olası bir şiddetli depremde ciddi kayıplar yaşanmaması için Varan, "Kentsel dönüşüm uygulamaları İzmir'de kaçınılmazdır" dedi. 


YAŞAMA HAKKININ ÖNEMİ 


İzmir'de 31 Mart 2015 tarihine kadar Kentsel Dönüşüm'e girmek için toplam 5 bin 584 yapı için müracaatı yapıldı. Bu müracaatlardan 5 bin 298'i sonuçlandı. Kentsel Dönüşlün kapsamında yıkımı gerçekleştirilen riskli yapı sayısı 2 bin 67'yi buldu. 


İzmir'de 1223,67 hektarlık alanın Riskli Alan/Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı olarak ilan edildiğini belirten İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, "6306 sayılı Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamında 918,2 hektar, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. maddesi kapsamında 305,47 hektar alan proje P m kapsamında dönüşecektir. Bu alanlar içerisinde 540 hektarlık Karabağlar Riskli Alanı'na ilişkin planlama sürecinin ve buna bağlı olarak konut tiplerinin neler olacağı konusunda Bakanlığımızca çalışmalar devam etmektedir. 


Narlıdere, Buca-Karabağlar, Karşıyaka ve Kemalpaşa Belediye Başkanlıkları 6306 sayılı yasa kapsamında yetkilendirilmiştir. Öte yandan riskli yapılarda 18 aya, riskli alanlarda ise 36 aya kadar kira yardımı yapılabilmektedir. Kanun kapsamında kredi kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin bankalardan kullanacağı kredilere; devlet tarafından faiz desteği verilmektedir" dedi. 


"6306 sayılı kanunun özünde en önemli insan hakkı olan 'yaşama hakkı'nı güvence altına almaktır" diyen Selahattin Varan, "Vatandaşlarımızın hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması temelinde gönüllülük esasına dayalı, insanın 'Yaşama Hakkı'nı önde gören, afet odaklı bir kentsel dönüşüm hareketinin uygulamasıdır" şeklinde konuştu. 


Sabah Egeli


Geri Dön