26 / 04 / 2024

Selanik'teki Atatürk Evi'nin restorasyonu TBMM'de!

Selanik'teki Atatürk Evi'nin restorasyonu TBMM'de!

Selanik'teki Atatürk Evi'nin tarihi dokusuna uygun olarak restore edilmesi için yapılacak çalışmalar meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Türkkan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Selanik'teki Atatürk Evi'nin tarihi dokusuna uygun olarak restore edilmesi için yapılacak çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkkan, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın soruları:

1- Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın web sitesinde Selanik'teki Atatürk Evi'nin düzenleme yılı ile ilgili verilen tarih doğru mudur?

2- Atatürk Evi'nin son onarımı ve düzenlemesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın web sitesinde belirtildiği gibi 1981 yılında mı yapılmıştır?

3- Atatürk Evi'ne renkli puflar konulması kim ya da kimlerin fikridir, buna kim karar vermiş ve onaylamıştır?

4- Tarihi eve alüminyum merpen tırabzanı yapılmasına neden gerek görülmüştür, böylece tarihi dokunun bozulmasına hangi gerekçeyle izin verilmiştir?

5- Eve renkli puflar ne zaman konulmuş, alüminyum merpen tırabzanı hangi tarihte yapılmıştır? Bu düzenlemeler Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi gerçekleştirilmiştir?

6- Tarihi eve renkli pufların konulması, alüminyum merpen tırabzanı yapılması düzenleme olarak görülmekte midir? Evin son düzenlemesi ile ilgili neden Bakanlığın web sitesinde tarih hala 1981 olarak belirtilmektedir?

7- Evin son düzenlemesinin yapıldığı belirtilen 1981 yılından günümüze kadar geçen 38 yılda Atatürk Evi'nde yapılan başka düzenleme var mıdır? 

8- Selanik'ten Türkiye'ye getirilen bazı eşyaların tarihi eve getirilerek evin eski haline getirilmesi ve evin tarihi dokuya uygun olarak restore edilmesi düşünülmekte midir? Bu konuda Bakanlık olarak herhangi bir çalışmanız olacak mıdır? 

9- Tarihi dokusuna uygun olarak restore edilmiş Atatürk Evi ziyaretçiler tarafından hangi tarihten itibaren gezilebilecektir?


Geri Dön