19 / 04 / 2024

Selde tanıdık fail: Kaçak yapı

Selde tanıdık fail: Kaçak yapı

Selin 2 milyon TL hasara yol açtığı Olimpos, 1'inci derece SİT alanı. Buna rağmen 70 kadar kaçak yapı ve tesis bulunuyor



Selin önceki gün vurduğu Antalya Olimpos'ta ortaya çıkan tablonun altında yine aynı neden yatıyor: Kaçak yapılaşma... Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı dünyaca ünlü Olimpos yöresinde yaşanan sel baskınının ardından yaraların sarılmasına çalışılıyor. Önce Karadeniz, sonra da Trakya ve İstanbul'da can kayıplarına neden olan sel sularınını son adresi Olimpos'ta tek teselli can kaybının olmaması. Ancak bölgede 2 milyon TL'ye yakın maddi hasar var. Sel felaketi bölgedeki kaçak yapılaşmanın sonuçlarını da gözler önüne serdi. Son yıllarda eko-turizmin en önemli duraklarından biri haline gelen ve 1'inci derece arkeolojik SİT alanı içinde bulunan Olimpos'ta, buna rağmen 70'e yakın yapı ve turistik tesis yapıldığı ortaya çıktı.

YIKIM KARARI VAR AMA...
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından yıkım kararı alınmasına rağmen bu kararın valilikçe uygulanmadığı da belirtildi. Bölgenin imarının olmadığını ve o yöredeki tüm yapıların kaçak olduğunu ifade eden meslek odası temsilcileri, bu tür olaylardan ders alınmaması halinde ileride daha büyük felaketlerin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Öte yandan, bölgede hasar tespit çalışmalarının yapıldığını ve yaraların sarıldığını bildiren Kumluca Kaymakamı Salih Işık, denize sürüklenen araçların Sahil Güvenlik dalgıçları tarafından arandığını 21 aracın hâlâ denizde olduğunu açıkladı. Kaymakam Işık, yeni bir sel felaketine karşı derelerde ıslah çalışmalarının başladığını da söyledi.

BÖLGENİN TAMAMI KAÇAK...
Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Mine Tak: "Bölgenin tamamı kaçak. Vatandaş istediği gibi yerleşmiş. Belki heyelan bölgesidir. Ama rantın baskısıyla kaçak yapılaşma oluyor. O bölge bir an önce planlanmalı. Bir planlama yapılırken bütün jeolojik etütler yapılıyor. Bütün kurumlardan görüş alınıyor. Bunlar yapılmadan gelişigüzel yapılaşma olursa doğa da böyle kendi bildiğini okuyor."
Sabah


Geri Dön