24 / 04 / 2024

Sema Güral Sürmeli: Sapanca'daki arazileri değerlendirmek istiyoruz!

Sema Güral Sürmeli: Sapanca'daki arazileri değerlendirmek istiyoruz!

Güral Ailesi üç yıl önce Sapanca’da içinde sekiz markanın ve Kütahya Porselen’in showroom'un olduğu bir AVM açtı. Sema Güral Sürmeli bu yatırımın tek seferlik olduğunu, bölgedeki arazilerini değerlendirmek istediklerini söylüyor.




NG Şirketler Grubu ve Kütahya Porselen bu yılı yaklaşık 2,3 milyar lira ciroyla kapatmaya hazırlanıyor. Gündemde ise turizmde yeni yatırımlar var.


“Şirket içinde tıkır tıkır işleyen bir sistem yoksa ya içeriden bir kahraman yaratmaya çalışırsınız ya da kurtarıcıyı dışarıda ararsınız” diye özetliyor Nafi Güral, FORBES’a 15 sene önce kardeşleriyle yaşadığı anlaşmazlığı ve şirketleri ayırma sürecini anlatırken... 1,8 milyar lira cirolu NG Topluluğu’nun kurucusu, yönetimde kahramana ihtiyaç kalmaması için şirketlerinin tüm operasyonunu bu tecrübenin ışığında dizayn etmiş. Kendisi şu anda grubun onursal yönetim kurulu başkanı ve yönetimde aktif olarak yer alınıyor. Çocukları görevi ondan devralmış durumda. NG Kütahya Seramik’in yönetimi en büyük çocuğu Erkan Güral’da. Üç kızı da diğer işlerin başında. Kütahya Porselen’in başında ise büyük kızı Sema Güral Sürmeli var. Turizm tarafı Hediye Güral Gür’ün sorumluluğunda. Lojistik ve online operasyonla ise en küçük kızı Gülden Güral ilgileniyor. Çocuklarının arasındaki bu iş bölümünün yanı sıra ‘devir planlamasının’ hazırlıklarını da tamamlamış. Kaleme aldığı aile anayasasının belki de en dikkat çeken maddesi “Aile fertleri şirket için var; şirket, aile için yoktur” ibaresi.1948’de Kütahya’da Ali Güral tarafından kerestecilik işi ile temelleri atılan,1966’da şirketleşen ve daha sonra oğulları Rafi, İsmet ve Rıza arasında itilafa neden olan başta porselen, seramik üretimi olmak üzere madencilik, turizm ve enerji alanlarında faaliyet gösteren şirketler,2004’te üçe bölündü. Fiili ayrılık 2004’te başlamasına rağmen ‘hukuki’ işlemler ancak 2011’de tamamlanabildi. 2014’te “LAV” adını alan “Gürallar ArtCraft”, “Gürallar Cam Ambalaj”, “Gürallar Kiremit” ve “Gürallar Makine” Rıza Güral ve ailesinin sahibi olduğu “Gürallar Grup” çatısı altındaki şirketler. Kardeşlerden İsmet Güral ise “Güral Vitrifiye”, “Güral Belek” ve “Güral Tekirova” tatil köylerini kontrol ediyor. “Kütahya Porselen”, “Kütahya Seramik” ve “Kütahya Ambalaj” tamamı ise Nafi Güral’a geçti. Nafi Güral, ayrışmayı netleştirmek için Kütahya Seramik dışındaki şirketlere isminin baş harflerinden oluşan “NG” kısaltmasını ekledi. Zamanla bu şirketlere “NG Hotels”, “NG Bedesten”, “NG Residence” ve “NG Yatırım” eklendi. Kütahya Ambalaj ise kağıt maliyetinin yükselmesi nedeniyle bu yıl üretimi durdurma kararı aldı.

İLKİ YA DA EN İYİSİ

Güral Ailesi üç yıl önce Sapanca’da içinde sekiz markanın ve Kütahya Porselen’in showroom'un olduğu bir AVM açtı. Sema Güral Sürmeli bu yatırımın tek seferlik olduğunu, bölgedeki arazilerini değerlendirmek istediklerini söylüyor. Ama bu alanda İstanbul ile farklı planları var. Bu sene içinde 500 milyon lira yatırımla İstanbul Basın Ekspres Yolu'nda 14 bin metrekare arazi üzerinde bir karma projeyi tamamladılar. Proje, 26 katlı rezidans, 450 oda ve yaklaşık bin yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel ve 3 bin 200 kişilik kongre merkezini kapsıyor. Otelin işletmesini 2020'de JW Marriott üstlenecek. Bu projenin ailenin gayrimenkul alanındaki ilk tecrübesi olduğunu söyleyen Güral Sürmeli, "esasen inşaatçı bir aile değiliz” vurgusunu yapıyor. Yatırım yaptıkları sektörlerle ilgili “ilkini ya da en iyisini yapın” mottosunu benimsediklerini söylüyor, “İkisini de yapamamışsak çıkıyoruz" diye de ekliyor. Birkaç ay önce üretimini durdukları ambalaj işi de bu bakış açısının yansıması. Ambalaj üretimlerinin yüzde 20’sini kendi şirketleri için kullanan, geri kalanını ise piyasaya veren Güral Ailesi, kağıt fiyatlarındaki ani artış nedeniyle üretimi durdurdu. Güral Sürmeli, “Yeni sektörlere girmeye nasıl cesaret edebiliyorsak aynı dirayeti var olan sektörden çıkmak zorundayken de sergilemek gerekiyor” diyor. Ailenin yakın zamanda girdiği sektörler içinde turizmin başı çekeceğini, “Turizmde herhalde biraz daha yol alacak gibi görünüyoruz.” cümlesiyle açıklıyor. Ailenin turizm işinde şu anda “NG Sapanca” ve “NG Afyon” isimli iki oteli bulunuyor. Yatırım tutarını açıklamıyor ama portföylerine 2020'de Antalya ve Bodrum'da açılacak iki yeni NG otelinin ekleneceğini söylüyor. 
 


Geri Dön