23 / 04 / 2024

Hediye Güral Gür: Afyon'u Koreli, Sapanca'yı Arap turistler tercih ediyor!

Hediye Güral Gür: Afyon'u Koreli, Sapanca'yı Arap turistler tercih ediyor!

NG Hotels'in İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Spa ve wellness alanına 2007'de Sapanca ile girdiklerini ve Afyon ile devam ettiklerini söyledi. Gür, "Afyon'a Koreli, Sapanca'ya Araplar gidiyor" dedi...



NG Hotels'in İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Spa ve wellness alanına 2007'de Sapanca ile girdiklerini ve Afyon ile devam ettiklerini söyledi. Gür, "Afyon'a Koreli, Sapanca'ya Araplar gidiyor" dedi.


Kütahya Porselen'in kurucularından Nafi Güral'ın kızı Hediye Güral Gür, grubun turizm yatırımlarıyla ilgileniyor. Sapanca, Afyon ve 2017'de işletmeye girmesi beklenen İstanbul'daki otellerin başında bulunan NG Hotels & Resorts İcra Kurulu Başkanı Gür ile grubun turizmdeki hedeflerini konuştuk. 


 Spa ve wellness'e Sapanca oteli ile girdiniz. Neden bu alanı tercih ettiniz? 

O alanda bir boşluk vardı. 2007'de Sapanca otelini açtık. Ilk başlarda destinasyon bilinmediği için zorlandık. Turiste önce Sapanca'yı anlatmamız gerekti. Operasyon zordu ama çok çalışıp bölgeyi de oteli de tanıttık. Burası 12 ay çalışıyor. Personelin devamlılığı dolayısıyla da kaliteli hizmet için bu çok önemli bir faktör. Güneydeki oteller sezon sonunda kapandığı zaman personel çıkıyor. Belki bir dahaki yıl aynı personelle yola devam etmiyor. Bu da hizmeti etkiliyor. Bizim yıl içinde 10'dan fazla gelen misafirlerimiz var. 


 Yabancılar geliyor mu? 

Yabancı misafir oranımız yüzde 10'u geçmiyor. Ama gelenler genelde Araplar. Onlar için bulunmaz bir vaha. Etraftaki sanayi şirketlerine şehir oteli gibi hizmet veriyoruz. 


TERMALİ N % 3'Ü ÇALIŞIYOR 

 Afyon'da durum nedir? Yabancılar termale geliyor mu? 

Evet... Ama oraya Araplar değil daha çok Koreli ve Japonlar geliyor. Hatta her dönem 50 oda civarında Koreli oluyor diyebilirim. Otelimizi 2012'de açtık. Burada 9 bin metrekare spa ve termal alan var. Suyu şifalı ve cilde iyi geliyor. Burada termal kürler olduğu için konaklama süresi Sapanca'ya göre daha uzun. Sapanca'da misafirlerimiz genelde 2, Afyon'da 4-5 gün kalıyor. Ama termale gelenlerle işe gelenleri operasyonel olarak ayrı turuyoruz. 


 Termal zengini olan Türkiye, yeteri kadar bundan faydalanabiliyor mu? 

Geçenlerde Fas'ta termal turizm toplantısında katıldım. Bu işin uzmanları dahi termal zenginliğimizi bilmiyor. Avrupa'da 2-3, dünyada 7'nci sıradayız. Ama termal kaynakların sadece yüzde 3'ünü kullanıyoruz. 


 Neden kaynaklanıyor? 

Aslında hükümetin de bu konuda bazı çalışmaları var. Yabancılar eskiden deniz-kum-güneş diyordu. Ama sağlık ve kültür turizmiyle ilgili de hedefler kondu. Tanıtımlar yapılıyor. Bu alanları güçlendirmemiz gerekiyor. 


 Yatırımcılar de pek istekli değil herhalde... 

Biz zoru seviyoruz ama güneyde olmak herkesin kolayına geliyor. Çünkü orada işi yabancı acentalara teslim ediyorsun. Turisti onlar getiriyor. O nedenle de Rusya'da son dönemde her batan turizm acentesi biz de sayfalarca haber oluyor, turist kaybına neden oluyor. Biz ise operasyonu bizzat yönetiyoruz. 


 Peki termali canlandırmak için ne yapılmalı? 

Afyon, 3 şehre hizmet eden bölgesel bir havalimanı. Direkt ve yeterli uçuşların da olması gerek. 


OTEL İŞLETMECİLİĞİ TEKLİFİ ALIYORUZ

 Başka bir otel yatırımı düşünüyor musunuz? 

Güneyde ya da Ege'de... Fırsat çıkarsa değerlendiririz. Ama güneyde ya da Ege'de otel yapma fikri bize pek sıcak gelmiyor. Çünkü biz 12 ay işletebileceğimiz yerleri seviyoruz. Şu anda bazı yerlerden işletmecilik teklifleri alıyoruz. Bunları değerlendirebiliriz. Ama bizim agresif büyüme planımız yok. Çok açılıp kendimizi zora sokmayız. Kontrollü giden bir grubuz.


 Personeli eğitiyor musunuz? 

Kendi içimizde iyi bir okul oluşturduk. Afyon'da otel açılmadan 8 ay önce personeli eğittik. Sapanca'da da öyle... Orada yetişenlerden Afyon'da kariyer yapanlar oldu. Şimdi İstanbul'daki operasyonda da aynı sistemle ilerleyeceğiz.


PORSELEN VE SERAMİKTE FIRSAT ÇIKARSA BAKARIZ

 Seramik ve porselende de yönetimdesiniz. Orada yurtdışında fabrika planları var mı? 

Yurtdışında bazı markalar aldık. Avrupa'da satılık markalar ve fabrikalar var. Hatta sadece bina parasına satılan yerler var. Fırsat çıkarsa değerlendiririz. Ama Avrupa'da üretim de maliyetler nedeniyle kolay değil. Bizde enerji daha ucuz, işgücü ve lojistik olarak da iyiyiz. Uzakdoğu'ya kayan siparişler yeniden Türkiye'ye geldi. 


 İhracatınız nasıl? 

Kütahya Porselen'de üretimin yüzde 50'si ihracat. Seramikte bu yüzde 70. Ağırlıklı Avrupa pazarına ürün gönderiyoruz.


İSTANBUL OTELİMİZ 2017'DE HİZMETE GİRER

 İstanbul'da planladığınız otel ne zaman açılacak? 

Bir iş oteli yapacağız. Ama bizimle özdeşleşmiş spa da açacağız. Üç hafta önce hafriyata başladık. Bu süreç 6 aya biter. Sonra inşaata başlarız. 2017'de açmayı planlıyoruz. Otelin arsası büyük, bir de ofis projesi yapacağız. 


 İnşaat işine mi giriyorsunuz? 

Böyle bir düşüncemiz şu anda yok, başkası yapacak. Her alana girmek istemeyiz. Kentsel dönüşüm bölgesi olduğu için oradaki fabrikalar kalktıktan sonra ofise ihtiyaç olacağını düşündük ve projeyi başlattık.


Dilek Güngör/Sabah 


Geri Dön