26 / 04 / 2024

Sembol İnşaat 7 ülkede 44 proje yapacak!

Sembol İnşaat 7 ülkede 44 proje yapacak!

Aytekin Gültekin tarafından kurulan Sembol İnşaat 7 ülkede 44 proje yapma yolunda



Kazakistan´ın başkenti Astana´da yaptığı Han Çadırı´yla tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Sembol İnşaat´ın Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin "Dünya devleriyle aynı anda anılmak istiyoruz" dedi

Orta Asya´nın son dönemdeki en çok dikkat çeken ülkesi Kazakistan´ın başkenti Astana´da 5 yıl gibi kısa bir sürede birçok projede Türk şirketi Sembol İnşaat imzası bulunuyor. Son olarak açılışı 7 ülkenin liderinin katılımıyla gerçekleşen Han Çadırı ile tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Sembol İnşaat´ın hedefi, dünyanın dev müteahhitlik firmalarıyla aynı anda anılmak. 10 yıllık kısa bir geçmişi olmasına rağmen Türkiye´de ve yurt dışında gerçekleştirdiği projelerle dikkatleri üzerine çeken Sembol İnşaat´ın başarı öyküsü Antalya´da başlıyor. Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin, Rixos Grubu Başkanı Fettah Tamince ile Antalya´da bir otel projesi nedeniyle tanıştıklarını anlattı. Gültekin "Antalya´da mimarlık bürom vardı. Fettah Bey, bir otel projesi getirdi. Projeyi gerçekleştirdik. Oteli görenler yeni projeler getirdi, ama biz otel inşa etmediğimizi söyledik. Sonra bunu ortaklığa dökerek büyük projelere imza attık" dedi. Han Çadırı´nın kendileri için rüşdünü ispat etme eseri olduğunu kaydeden Gültekin, Sembol İnşaat´ı tepede güreşmeye hazırladıklarını belirtti. Uzun vadeli planları olduğunu kaydeden Gültekin, şunları söyledi:

`CESARETİMİZ VAR´

"Binlerce konut yapmanın hiçbir önemi yok. Bizim de bazı sıçramalar yapmamız ve bunun için zorlu binalar inşa etmemiz gerekiyor. Han Çadırı, bizim ustalık eserimiz. Örneğin yarın Fransız Bouygues´le masaya oturduğumuzda Han Çadırı, Astana Stadyumu gibi binalar bizim PR´ımız olacak. `Türk şirketleri yapar ama know-how´ı bu kadarına yeter´ gibi kenara itilme konumundan çıkmak istiyoruz. Bunu yaptıktan sonra cesaretimiz var. Artık nobody (hiçkimse) değiliz. Bu süreç bizi nereye götürecek bilemiyorum. Avrupa´da önümüze zorlu bir proje çıkarsa yine düşünebiliriz ama inşaat işinin cenneti gelişmekte olan yerlerdir.´´

Kazakistan Dostluk Madalyası

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından Fettah Tamince ve Aytekin Gültekin´e `Kazakistan Dostluk Madalyası´ verildi.

ABD´li şirketler Kazakistan´a gelebilmek için bizden davetiye istiyor

Gültekin, Türkiye´nin son dönemde çeşitli ülkelerle imzaladığı vize muafiyeti anlaşmalarının önemine de işaret ederek, "Örneğin Libya ile vizenin kalkmasının parasal değerini ölçemiyorum. Bu, iş dünyasının işini çok kolaylaştırdı. Buraya baktığımızda da eski Sovyet devletleri dışında vizesiz gelebilen tek ülke Türkiye. ABD´liler Kazakistan´a gelmek için vize alırken bizden davetiye istiyorlar" şeklinde konuştu. Gültekin, inşaat sektöründe de yabancıların risk almaktan çekindiklerini, bu nedenle Türkiye´nin bu alanda önemli bir avantajı bulunduğunu vurguladı.

Han Çadırı´ndan sonra Ay üssü gibi bir proje

Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin, Kazakistan´da geçtiğimiz günlerde 12 ülke liderinin katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Han Çadırı alışveriş ve eğlence merkezinin ardından, tamamen üzeri kapalı bir mahalleyi içeren, eskiz halinde bir projeleri bulunduğunu belirtti. Gültekin `´Henüz eskiz halinde bir projemiz var. Tamamen kapalı bir mahalle düşünün. İçinde evler, yaşama alanları herşey dahil olacak. Ay üssü gibi bir proje. Kürşat Aybak adlı bir Türk mimarla çalışıyoruz. En azından 500 bin-1 milyon metrekare büyüklükte bir proje" dedi.

Sembol İnşaat´tan 7 ülkede 44 proje

Sembol İnşaat, 2000 yılında Fettah Tamince ve Aytekin Gültekin tarafından Antalya´da kuruldu. Kısa sürede Türkiye´nin yanı sıra, yurtdışında birçok yatırıma imza atan grup, halen başta Kazakistan olmak üzere Ukrayna, Rusya, Hırvatistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve Ortadoğu ülkelerinde çeşitli projeler yürütüyor.  Sahip olduğu potansiyel ile son yılların en dikkat çekici bölgesi, Orta Asya´nın parlayan yıldızı Kazakistan´ın modern yüzünün şekillenmesini sağlayan pek çok önemli projeye, bir Türk firması olan Sembol İnşaat tarafından gerçekleştirildi. Sembol İnşaat, Kazakistan´da Han Çadırı´nın yanısıra Astana Stadyumu, Piramit: Kazakistan Barış ve Antlaşma Sarayı, Rixos President Astana, Rixos Almaty, Bağımsızlık Sarayı ve Parkview Office Tower projelerinin yapımını gerçekleştirdi. Sembol İnşaat´ın Kazakistan´da devam eden projeleri arasında Astana Üniversitesi, Buz Pateni Pisti, Astana Camii, Harp Akademisi, Astana Media Center ve Borovoye Lake Resort yer alıyor.

Ağırlık Kazakistan´da

Ülke Proje sayısı

Türkiye 8

Kazakistan 21

Ukrayna 5

Libya 5

BAE 3

Rusya 1

Hırvatistan 1
Star-Yener Yalçın Astana
 

 


Geri Dön