26 / 04 / 2024

Sera Gazı Eğitimleri tüm hızıyla sürüyor!

Sera Gazı Eğitimleri tüm hızıyla sürüyor!

Bakanlık, sera gazı emisyonlarının takibi ile ilgili olarak “Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik” ile ‘‘Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ’’ çalışmalarını tamamladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sera gazı emisyonları ile mücadelede eğitime ağırlık veriyor.


Bakanlık, sera gazı emisyonlarının takibi ile ilgili olarak “Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik” ile ‘‘Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ’’ çalışmalarını tamamladı. Bu kapsamda, toplam emisyonların yaklaşık %50’sinin tesis seviyesinde, çok hassas bir şekilde izlenmesi ve yaklaşık 3 bin adet tesisin, izleme, doğrulama ve raporlama sürecine tabi olması hedefleniyor. Ayrıca, Doğrulayıcı Kuruluşlar vasıtası ile tesis bazında, yerinde inceleme ve emisyon raporlarının doğruluğunun kontrolü sağlanmış olacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili mevzuatın uygulanmasını daha etkin hale getirmek amacıyla internet tabanlı “İzleme Raporlama ve Doğrulama (MRV) veri yönetim sistemi”ni kurdu. MRV veri yönetim sistemi, Eylül 2014 itibariyle ilgili sektörün hizmetine sunulmuş olup söz konusu sisteme http://online.cevre.gov.tr adresinden ulaşmak mümkün. Aynı zamanda Bakanlık tarafından Sera gazı emisyonları ile ilgili olarak sektör temsilcilerine yönelik uzmanların katılımlarıyla eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerde katılımcılar, izleme planı hazırlama ve online sistem hakkında bilgilendiriliyor.


Sera gazı emisyonları ile ilgili tüm paydaşları kapsayacak eğitimler, Alman Uluslararası İşbirliği (GIZ) ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) arasında imzalanacak protokolle daha da kapsamlı hale getirilecek.



Geri Dön