26 / 04 / 2024

Serdar İnan'dan Çılgın Projeye 30 milyar dolarlık teklif!

Serdar İnan'dan Çılgın Projeye 30 milyar dolarlık teklif!

Yabancı fonlar, çılgın projeye 30 milyar dolar vermeyi teklif eden Serdar İnanın peşine düştü. İnan Azeri, Rus ve Dubaili 40 civarı fon para hazır diye başvurdu dedi.



BAŞBAKAN Erdoğanın açıkladığı 40 kilometrelik kanal projesi Kanal İstanbula, 30 milyar dolarlık teklifi İnanlar İnşaatın verdiği ortaya çıkınca, yabancı fonlar şirketin kapısını aşındırmaya başladı. İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Türkiyede yatırım yapan Azeri işadamlarının kurduğu oluşumun da teklifte bulunduğunu söyledi. Rus, Azeri, Türkmenistanlı ve Körfez bölgesinden 40 kadar fon ve şirketin kendisine bizzat ulaşarak Kanal İstanbul projesi için ortak olmak istediklerini söyleyen İnan Konuyla ilgili olarak Başbakandan randevu talebimiz oldu. Kabul edilirse, gidip kendilerine neler yapılabileceğini anlatmak istiyorum dedi.

Proje kendi parasını üretecek güçte

Projenin kendisinin finans kaynağına sahip olduğunu, çünkü İstanbulun kapısından girmek için milyarlarca doların beklediğini söyleyen İnan Kimsenin cebinde zaten 30 milyar dolar olmaz. Proje kendi kendisini üretecek. Toprağın altında zaten 30 milyar dolar yatıyor. Kazdığınızda zaten para ortaya çıkacak diye konuştu. Başbakan Erdoğanın bu projeyi gündeme getirerek, kenti uluslararası gündemin üst seviyelerine taşıdığını belirten İnan, bu projenin hem yabancı yatırımın gelmesi, hem İstanbulu çarpık kentleşmeden kurtarılması hem de olası deprem riskinin azaltılması açısından faydaları olacağını söyledi.

Yasal düzenlemeler gerekiyor

Projenin gerçekleşmesi ve fonların Türkiyeye gelmesi için mevzuatta değişikliklerin yapılması gerektiğini de söyleyen İnan Yabancıya satış, imar mevzuatı, mülkiyet mevzuatı, 2B gibi kanun değişikliklerini bir an önce Meclisten geçirilmesi gerekiyor diye konuştu. 40 kilometrelik kanalın aynı zamanda enerji üretilmesi için de kullanılabileceğini söyleyen İnan Kanaldan bir gemi 4 saatte geçecek. Günde 50 bin geminin geçeceği planlanıyor. Yani gemiler günde 200 bin saatlik devinimle dalga üretecek. Kanal boyunca düşü sistemi kurularak, suların buradaki türbinlerle elektrik üretilmesi sağlanabilir. Yani projenin kendisi Keban Barajından daha çok elektrik üretecek diye konuştu.
Star/İbrahim Acar


Geri Dön