19 / 04 / 2024

Şerefiye Sarnıcı, gün yüzüne çıkıyor

Şerefiye Sarnıcı, gün yüzüne çıkıyor

Çemberlitaş'ta, üzerine inşa edilen yapılar nedeniyle tarihin karanlığına gömülen tarihi Şerefiye Sarnıcı, gün yüzüne çıkıyor



Theodosius Sarnıcı olarak da bilinen Şerefiye Sarnıcı'nın üzerindeki eski Eminönü belediye binası bugün yıkılıyor.

EŞYALAR BOŞALTILDI
Fatih Belediyesi'ne bağlanan ve 2009 yerel seçimleri sonrasında tüzel kişiliğini kaybeden Eminönü Belediyesi, eski adıyla 'istanbul Belediye Konservatuvarı' olan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın tarihi binası ile sonradan Şerefiye Sarnıcı üzerine yapılan ek binada hizmet verdi.

Eminönü'nün Fatih ilçesine bağlanmasının ardından ek binanın yıkılması kararlaştırıldı. Yıkım işlemleri için hazırlanan binanın içindeki eşyalar boşaltıldı, kapıları söküldü, pervazları çıkarıldı. Binanın kullanılabilir durumdaki dolapları, petekleri, koltukları, sandalyeleri, masaları, kapıları, pencereleri çevre okullara ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtıldı. Binanın boşaltılmasının ardından yıkım işlemi, bugün gerçekleştirilecek. Böylece ortaya çıkacak sarnıç restore edildikten sonra üzeri de yeşil alan olarak düzenlenecek.

SÜTUN SAYISI AZ
Sarnıç, Bizans İmparatoru Theodosius tarafından 428-443 yılları arasında Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolama amacıyla inşa edildi. Yakın zamana kadar pek bilinmeyen Şerefiye Sarnıcı, sütun sayısı ve yüzölçümü bakımından Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçlarından daha küçük. Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları arasındaki bağlantı gibi bu sarnıçla da Binbirdirek Sarnıcı'nın bağlantılı olduğu tespit edildi.
Ercan Sarıkaya/Habertürk

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Şerefiye kurtarılıyor

Çemberlitaş'taki Şerefiye Samıcı'nın üzerinde bulunan eski Eminönü belediye binasının yıkımına dün başlandı

Çemberlitaş'ta bulunan tarihi Şerefiye Sarnıcı üzerinde bulunan eski Eminönü Belediye binasının yıkımına başlandı. Yıkımın ardından sarnıç restore edilecek ve turizmin hizmetine açılacak.

TARİHE SAYGI YOK

Yıkım için düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı. Başkan Topbaş, yıkımdan önce yaptığı konuşmada sarnıcın üzerine tarihe ve bilime saygı duyulmadan bina yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Eski Eminönü Belediye binası, tekniğe bilime, saygı duyulmadan yapılan bir yapı. Bu kadar önemli bir eserin üzerine böyle bir yük konmuş. Bu yükü taşımaya çalışan sütunlar var aşağıda. Turizme açıldığında, insanlar içeriye girdiğinde çökebilirdi. Demek ki dikkat etmezsek her yerde ve her alanda bu riski taşıyabiliriz."

Sarnıç, Bizans İmparatoru Theodosius tarafından 428-443 yılları arasında su depolama amacıyla inşa edildi. Yapılan çalışmalarda Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları arasındaki bağlantı gibi Şerefiye Sarnıcı ile Binbirdirek Samıcı'nın da bağlantılı olduğu tespit edildi.
Ercan Sarıkaya  Habertürk


Geri Dön