25 / 04 / 2024

Ses yalıtımı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek!

Ses yalıtımı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek!

Binalarda ses yalıtımının daha iyi sağlanması için yeni yönetmeliğin mayıs ayı sonunda devreye gireceğini hatırlatan Emre Gürcan, yeni binalara ruhsat alabilmek için ruhsatın şart olduğunu ifade etti...



Binalara ruhsat alamk artık eskisi kadar kolay olmayacak. Ses yalıtımı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek. Knauf Insulation’ın Türkiye Genel Müdürü Emre Gürcan, binalarda ses yalıtımının daha iyi sağlanması için yeni yönetmeliğin mayıs ayı sonunda devreye gireceğini hatırlattı.

Ses yalıtımı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek!

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Yaşam konforuna önemli kazanımlar sağlayan yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlandı. Yönetmelikte, her türlü yapı, bina, tesis ve işletmede insanların maruz kalacağı binaların dışından veya içinden kaynaklanan gürültülerin, kişilerin yaşam konforuna, beden ve ruh sağlığına olumsuz etkilerini en aza indirecek tüm kurallar ve standartlar detaylı olarak aktarılıyor. 

Yaşam konforu için

Yalıtımla ile ilgili çıkarılacak yönetmeliğin bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Knauf Insulation Genel Müdürü Emre Gürcan, yönetmelikle birlikte yaşam kalitesinin artacağını belirtti. Son dönemde bir çok kişinin çevre ve komşu gürültüsünden şikayetçi olduğunu ifade eden Gürcan sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Günümüzde artık kimse rahatsız edici sesleri duymak istemiyor; insanlar özellikle konutlarındaki ve çalışma alanlarındaki yüksek gürültü seviyesinden olumsuz manada etkileniyorlar ve şikayetçi oluyorlar. Gürültünün yaşam alanlarındaki konforu bozan etkisini azaltmanın en önemli yolu da doğru ses yalıtımı uygulamalarıdır. Özellikle duvar ve döşemelerde alınacak önlemler ile bitişik yaşam alanlarından ve çevreden gelebilecek gürültü seviyesi minimize edilerek yaşam alanlarında yüksek konfora ulaşılabilir. Yürürlüğe girecek ‘Binaların Gürültüye Karşı Korunması’ yönetmeliği doğru şekilde uygulandığı takdirde, yüksek performanslı ses yalıtımı uygulamaları ile gürültünün etkilerini en az indirecektir. Özellikle duvar ve döşemelerden gelen komşu gürültüsü ile çevre gürültüsü, sorun olmaktan çıkabilir. Yaşam konforunu arttıracak bu yönetmeliğin uygulanması, bireylere kazanım sağlayacak. Yayımlanan yönetmeliğe göre, binalarda mekan içi gürültü sınır değerleri ve ses yalıtım sınır değerleri belirlenecek."

Duvarlara ses önlemi

Yönetmeliğe göre, mekanları ayıran duvarların ses geçişini en aza indirecek şekilde yapılacağını ifade eden Gürcan, "Bu da duvar aralarında ses absorpsiyonu amacı ile kullanılan mineral yün kullanımını gereksinim haline getiriyor. Duvar kalınlığının artması ve mineral yün kullanımı, ses yalıtımı performansını arttıran en önemli etkenlerden. Isı yalıtımı amacı ile de kullanılan mineral yünler, ses yalıtımı açısından da duvarın sesi kesmesine önemli katkı yapıyorlar. Mineral yün seçiminde de en fazla dikkat edilmesi gereken konular, sağlığa dost olması, esnek olması, kalınlığının yeterli olması ve uygulama kolaylığıdır." dedi.


Geri Dön