23 / 04 / 2024

Yalıtımı olmayan binalara belediyelerden kolaylık!

Yalıtımı olmayan binalara belediyelerden kolaylık!

Kentsel Dönüşüm Süreci'nde Dış cephe yalıtımının (mantolama) zorunlu hale getirilmesi, enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu Belediyeleri harekete geçirdi. Evine mantolama yaptırmak isteyenlere ruhsat kolaylığı sağlanıyor



Ülke genelinde olduğu gibi Yalova'da da kentsel dönüşüm süreci devam ederken, binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre; 2000 yılından bu yana yeni yapılar için ısı yalıtımı yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Bu yönetmelik dahilinde yeni yapılan tüm binalar, ısı yalıtımlı olarak inşa ediliyor. 

Diğer yandan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde yeni yapılara enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu getirilirken, 2017 tarihine kadar mevcut tüm yapılar için de söz konusu belgeyi alma zorunluluğu bulunuyor. 


Diğer yandan, Yalova Belediyesi yeni binaya mantolama yaptıran müteahhitten "ruhsat bedeli", ısı yalıtımı olmayan yapılara uygulanan mantolama işlemi için de vatandaşlardan "tadilat ruhsatı" adı altında ücret talep edebiliyordu. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mantolama işlemi için vatandaşlardan ruhsat ücreti talep edilmesinin önüne geçebilmek amacıyla belediyelere genelge gönderdi. Böylece vatandaş mantolama yaptırmak istediğinde, yalıtım firmasınca hazırlanan proje belediye tarafından incelenecek ve bu işlem için herhangi bir ücret istenmeyecek. 


Haberci Yalova


Geri Dön