25 / 04 / 2024

Sevakin Adası, Mısır-Sudan hattını gerdi!

Sevakin Adası, Mısır-Sudan hattını gerdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği üzerine yeniden inşa edilmek amacı ile Sevakin Adası Sudan tarafından Türkiye'ye tahsis edildi ancak bu durum Mısır-Sudan hattında gerilime neden oldu.



Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in Osmanlı’nın Kızıldeniz’deki stratejik üssü Sevakin Adası’nı Türkiye’ye tahsis etmesi Mısır-Sudan hattını gerdi.


Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Hartum yönetimi Kahire’de bulunan Büyükelçisi Abdülmahmud Abdülhalim’i durum değerlendirmesi için geri çağırdı. Sudan Dışişleri Bakanlığı’ndan geri çağırmayla ilgili bir sebep açıklanmadı. Ancak diplomatik gerilimin Türkiye’ye Sevakin Adası’nın tahsis edilmesiyle alakalı olduğu konuşuluyor. 


Sudan açıklama yapmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sonrasında Sudan’ın Riyad Büyükelçiliği Basın Bölümü Sorumlusu El-Mutez Ahmed İbrahim, yazılı açıklama yapmıştı. Açıklamada, Türkiye ile yapılan Sevakin Adası’ndaki limanın yeniden inşası anlaşmasının Arap ülkelerinin güvenliğini tehdit etmediğini ve bunun Mısır-Sudan arasındaki Halayib ve Şelatin konusundaki anlaşmazlıkla ilgisinin bulunmadığını belirtmişti.

 

Sevakin Adası Türkiye'ye tahsis edildi! 

 


Geri Dön