25 / 04 / 2024

Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metrosu geliyor!

Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metrosu geliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Raylı Sistem Daire Başkanlığı, Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü, Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metrosu için çalışmalar başladı..



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Raylı Sistem Daire Başkanlığı, Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü tarafından Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metro Hattı için düğmeye basıldı.

 

6,8 kilometre uzunluğunda olacak Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metro Hattı, 3 istasyondan meydana geliyor. Metro, Kağıthane, Sarıyer ve Eyüp ilçelerinden geçecek.

 

Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Raylı Sistem Metro Hattı, halihazırda işletilmekte olan Yenikapı-Hacıosman-Seyrantepe (M2) metro hattının uzatılması niteliğinde olacak. 

 

Proje hattı, Kağıthane ilçesinde bulunan mevcut Seyrantepe istasyonundan başlayıp, Hamidiye Mahallesinden, Alibeyköy Cep Otogarı ve Eyüp ilçesinde bulunan Çırçır İstasyonu’ndan geçecek.

 

Hat, Çırçır İstasyonunda yapım aşamasındaki Kabataş-Mahmutbey Metrosu(M7) ile, Alibeyköy Cep Otogarı İstasyonunda ise yapım aşamasındaki Eminönü-Alibeyköy tramvayı ile entegrasyon yapılacak.

 

Mekanik test ve deneme sürüşleri dahil Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metro Hattı'nın, 4 yıl içinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor olup, hat, 823 milyon 472 bin TL'ye mal olacak.

 

Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Raylı Sistem Metro Hattı Projesi 2045 yılı itibariyle pik saatlik kapasitesi, 37 bin 353 yolcu/saat-yön olarak belirlenmiş olup güzergah boyunca toplam 52 vagon bulundurulacak.

 

Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metrosu geliyor!

 

Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metro istasyonları

 

1.) Seyrantepe İstasyonu; Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Raylı Sistem Metro Hattının ilk İstasyonu olup, bu istasyon Sarıyer ilçesi sınırları içinde yer alan ve çok kullanılan raylı sistem hatlarından olan Yenikapı- Hacıosman (M2) metro hattının önemli istasyonlarından biri olup, Seyrantepe İstasyonu (M2) metro hattına Sanayi Mahallesi istasyonundan ayrılan tüneller ile bağlanıyor. Mevcut işletmede git-gel olarak çalışan Sanayi-Seyrantepe Hattı, Seyrantepe-Alibeyköy hattı bittiği zaman Yenikapı-Alibeyköy olarak normal işletmeye geçecek.

 

Hattın yaklaşık 300 metre kuzeybatısında Galatasaray Spor Kulübü için yapılan stadyum (Türk Telekom Arena) ve 200 metre güneyinde Polis Lojmanları bulunmakta olup, ulaşım bu istasyon üzerinden yapılacak. Hat bu istasyonda İstinye-Kağıthane metro hattı ile entegrasyon yapılacak.

 

Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metrosu geliyor!

 

2.) Hamidiye İstasyonu; Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Raylı Sistem Metro Hattının ikinci İstasyonu olup, Hamidiye İstasyonu Huzur mahallesinden geçecek, sonra Viyadüğe çıkacak hat, 3 katlı büyük İstanbul tüneli için ayrılan rezerv alandan geçerek Hamidiye mahallesine gidecek. 

 

Cendere Vadisi geçişinde hem NATO/BOTAŞ Boru Hatlarının koruma bantları dikkate alınmış hem de ileride yapılması planlanan büyük İstanbul Tüneli için ayrılan rezerv alan en az şekilde etkilenecek bir geçiş öngörülmüştür. Böylece 3 katlı büyük İstanbul tünelinin Cendere Vadisi geçişindeki güzergah serbesitesi arttırılacak.

 

5. Levent'ten geçecek

 

Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Raylı Sistem Metro Hattı, Hamidiye İstasyonu olan Huzur mahallesindeki 5. Levent projesinin altından geçecek.

 

 

3.) Alibeyköy-Cep Otogarı İstasyonu; Hamidiye İstasyonundan sonra güneybatıya yönelen ve derin tünel olarak devam edecek hat üçüncü istasyon olan Alibeyköy-Cep Otogarı İstasyonuna gelecek. Hat, yaklaşık 5 kilometresinde yüzeye çıkacak olup, istasyon bölgesini geçtikten sonra hat tekrar derin tünel olarak devam edecek. İstasyon arazi koşullarından dolayı 13,5 metre yüksekliğinde viyadük üzerinde yapılacak. İstasyon, Seyrantepe Alibeyköy Cep Otogarı ile birlikte Alibeyköy Deresi’nin de üzerinden geçerek, derenin her iki tarafındaki yapılara hizmet edecek şekilde konumlandırıldı. Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı raylı sistem metro hattı bu istasyonda yapım aşamasındaki Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı ile entegrasyon yapacak. Hat aynı zamanda Medya Center projesinin güneyinden geçerek bu istasyona varacak.

 

Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metrosu geliyor!

 

 

4.) Çırçır İstasyonu; 42 metre derinlikte tasarlanan Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Raylı Sistem Metro Hattının son istasyonudur. Alibeyköy Cep Otogarı istasyonundan sonra güneybatıya yönelen hat Çırçır istasyonuna varacak. İstasyon yakın çevresi çoğunlukla konut alanıdır. İstasyon yakınında, inşaatına başlanmış olan, üzerinde ana otobüs durağı, yer altında ise zemin altı otopark projesi mevcuttur. Buradan da istasyona erişim sağlanması planlanıyor.

 

İstasyonun hemen yanında Beka belediye blokları ve 30 metre karşısında İstanbul EyüpRefhan Tümer Meslek Teknik Anadolu Lisesi bulunmakta olup, istasyon ev-iş ve ev-okul yolculuklarına hizmet etmesi bekleniyor. Makasın sonunda ise Şehit Çatalkaş Parkı ve Çirçir Ortaokulu bulunuyor.

 

Hattın Çırçır İstasyonu ile yapım aşamasında olan Kabataş- Mahmutbey (M7) hattıyla entegrasyon yapılacak.

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön