25 / 04 / 2024

Siemens 7 yeni santral inşa edecek!

Siemens 7 yeni santral inşa edecek!

Türkiye ve bölgesinde yaşanan terör olayları yabancı yatırımcıyı ürkütüyor. 100'ün üzerinde ülkede santral kurduklarını ifade eden Siemens Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hüseyin Gelis, “Sektörde en önemli konu güvenlik'' dedi.



Türkiye ve bölgesinde yaşanan terör olayları yabancı yatırımcıyı ürkütüyor. 100'ün üzerinde ülkede santral kurduklarını ifade eden Siemens Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hüseyin Gelis, “Sektörde en önemli konu güvenlik.


Son zamanlarda Türkiye ve bölgedeki gelişmeler buna bağlı olan güvenlik sorunları Siemens yatırımlarını ve tüm yatırımları etkiliyor. Avrupa ülkeleri, tüm yatırımlarını güvenli liman olarak gördükleri Amerika'ya geri taşıyor.” dedi. Türkiye'nin enerji çeşitliliğini artırması gerektiğine vurgu yapan Gelis, Türkiye'nin güneş ve rüzgâr tarlaları için çok uygun konumda olduğunu ancak bürokrasi sürecinin yavaş işlediğini söyledi. Gelis, hükümetin lisans, ruhsat ve izinler konusunu hızlandırmak için çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.


Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyeleri ile bir araya gelen Siemens yönetimi, bu yıl Türkiye'de 160'ıncı yılını kutladı. Türkiye'nin enerji görünümünü değerlendiren yönetim, Türkiye ve bölgede yaşanan krizin yabancı yatırımcıyı kaçırdığını söyledi. Enerji verimliliği ile ilgili hükümet ile çalıştıklarını ancak çalışmaların yeterli olmadığını kaydeden Gelis, hükümetin enerji programına bakıldığında lisans, ruhsat ve izinlerin daha hızlı olması için çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.


AKILLI ŞEBEKE ŞART


31 Mart 2015 tarihinde Türkiye'de yaşanan elektrik kesintisini hatırlatan ve son yıllarda elektrik piyasasının gündemini tutan ‘akıllı şebekeler' hakkında da değerlendirmelerde bulunan Gelis, “Son 5 senede yatırım yaptık akıllı şebekelerde ama yeterli değil, 15 sene önce yapılması lazımdı. Türkiye, bölgedeki en akıllı şebeke olması gerekiyor. Uzun vadede Avrupa şebekelerine bağlanması lazım. Türkiye'nin coğrafik konumu itibarıyla şebeke kurulacak ve istediğiniz en ekonomik tedarikçiden mesela Romanya'dan elektrik alabilir veya satabilirsiniz.” diye konuştu. Siemens Enerji Yönetimi Bölüm Direktörü Oğuz Tezel ise Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada enerjinin yönetimini sağlamak için daha modern yöntemler kullanması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de enerji, ulaştırma, sağlık teknolojileri ve akıllı bina teknolojileri gibi alanlarda yıllık 2 milyar Euro ciro yapan Siemens, gelecekte hafif raylı sistemler ve ulaştırma konusunda yoğunlaşmayı planlıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için ciddi çalışmaları olduğunu ifade eden Rüzgar Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Bölüm Direktörü Hakan Yıldırım, 10 ay içerisinde tamamlanacak 350 MW'lık 7 adet yeni santral inşa ettiklerini söyledi.



Üşame ÜNAL/Zaman


Geri Dön