26 / 04 / 2024

Sigara yasağı AVM'lerdeki lüks restoranları vurdu!

Sigara yasağı AVM'lerdeki lüks restoranları vurdu!

Sigara yasağının ilk vurduğu yerler AVM'deki lüks restoranlar oldu. Alışveriş merkezindeki şık bir restorana giden müşteri, sigara için yüzlerce adım atıp AVM dışına çıkmak istemiyor



Geçen pazar günü yürürlüğe giren sigara yasağının tüm kapalı mekanları kapsayacak şekilde genişletilmesinin yarattığı tartışma sürüyor. Yaz dönemi yaşandığı için bahçesi veya terası olan restoranlar henüz sigara yasağının etkilerini pek hissetmedi. Fiziksel olarak aynı özellikleri taşıyan cafe'lerde de aynı durumun yaşandığı ifade ediliyor. Buna karşılık asıl olumsuz etkiyi alışveriş merkezleri bünyesinde yer alan kapalı restoranlar gördü. Bu mekanlarda `kapının önüne çıkıp sigara içme' imkanı da olmadığı için son 3 gündür adeta sinek avlanıyor. Mekan sahipleri, şık bir restranda yemek için yüzlerce lira ödeyen müşterinin sigara içmek istediğinde yüzlerce adım atıp AVM dışına çıkmak istemediğini belirtiyor.  Üç günlük cirolarının da büyük ölçüde düştüğü kaydediliyor. 

ASIL ETKİ KIŞIN HİSSEDİLECEK

İstanbul'un ünlü mekanları Reina ve Suada'nın patronu Mehmet Koçarslan "Şu anda açık mekanlardayız. O yüzden bir etkisini henüz hissetmedik" dedi. Koçarslan, şunları söyledi: "Yaz aylarını yaşadığımız için şu anda sigara yasağının etkilerini anlayabilmek pek mümkün değil. Zaten şu aşamada pek etkisini hissetmiyoruz. Ancak asıl kış döneminde yasağın etkisini hissedeceğiz. Kış belirleyici olacak."

TİRYAKİ KAPI ÖNÜNE ÇIKTI

Taksim'de faaliyet gösteren Nature&Peace Restaurant'ın sahibi Erhan Çakay da  `sigara içenlerin şimdilik kapı önüne çıkarak durumu idare ettiğini' belirtti. Çakay "Şimdilik sorun yok ama sonbaharda etkisi hissedilecek. Mekan sahipleriyle müşterileri karşı karşıya geliyor. Kış gelince büyük gece kulüplerinden çıkan 400-500 kişi kapı önlerinde mi sigara içecek. Düşünsenize görüntüyü" diye konuştu.

Sokaklar kahvehaneye döndü

Sigara yasağının ilk günü boşalan kahvehaneler, artık sokaklara taştı. İlk gün sinek avlayan işletmeciler, çareyi masa ve sandalyeleri dışarı çıkarmakta buldu. Bursa'nın Orhaneli ilçesinde sigara yasağıyla işleri bıçak gibi kesilen kahvehane işletmecileri farklı çarelere başvurdu. Birden bire tenhalaşan kahvehanelere kimse gelmeyince işletmeciler masa ve sandalyeleri sokağa çıkarmaya başladı. Vatandaşlar açık havada çay ve sigaralarını içerken, bir yandan da yasağa tepki gösterdi. Sigara içmeyenlerin zaten kahveye gitmediğine dikkat çeken vatandaşlar, tiryakilere resmen çile çektirildiğini ileri sürdü. Kış gelince ne yapacaklarını kara kara düşünen kahvehane sahipleri ise yasağın kendilerini mahvettiğini savundu.
Belma Toprak/Star


Geri Dön