24 / 04 / 2024

Sigortasız kapıcı çalıştırılır mı?

Sigortasız kapıcı çalıştırılır mı?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu ''Kapıcı dairesinde oturduğum apartmanın çöp alma ve temizlik işlerini yapıyorum. Sigortasız çalışmam  yasal mı, sigortamın bildirilmesi gerekmez mi?'' sorusunu yanıtlandırdı.



Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu ''Yaklaşık 2 yıldır bir gıda firmasında sigortalı olarak çalışıyorum. Mesaim bittikten sonra da kapıcı dairesinde oturduğum apartmanın çöp alma ve temizlik işlerini yapıyorum. Bu işler karşılığında herhangi bir ücret almıyorum ama bina yöneticisi benden kira almıyor. Ben burada da sigortamın yapılmasını gerektiğini düşünüyorum ama bina yöneticisi sigorta yapılamayacağını söylüyor. Bu düşünce doğru ve yasal mı, sigortamın bildirilmesi gerekmez mi?'' sorusuna cevap verdi....

Sigortasız kapıcı çalıştırılır mı?

Yaklaşık 2 yıldır bir gıda firmasında sigortalı olarak çalışıyorum. Mesaim bittikten sonra da kapıcı dairesinde oturduğum apartmanın çöp alma ve temizlik işlerini yapıyorum. Bu işler karşılığında herhangi bir ücret almıyorum ama bina yöneticisi benden kira almıyor. Ben burada da sigortamın yapılmasını gerektiğini düşünüyorum ama bina yöneticisi sigorta yapılamayacağını söylüyor. Bu düşünce doğru ve yasal mı, sigortamın bildirilmesi gerekmez mi? H.T.

5510 sayılı Kanun kapsamında; sigortalı olarak çalıştıran her bir işverenin, diğer işverenin yükümlülükleri arasında yer alan bağımsız olarak, kendi çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak haber vermesi gerekiyor. Bunun sonucunda, bina yöneticisi de işveren vekili sıfatıyla hareket edi binada kapıcılık işlerini yapan kişileri sigortalı olarak bildirmesi şart bulunuyor.

Kapıcının diğer işyerinden açıklanan sigortalılık durumu, bina yönetimini ilgilendiği ve etkileyen bir durum arasında bulunmuyor. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, kapıcı olarak çalıştırılan kişilerin kısmi süreli olarak SGK'ya bildirimde bulunması gerekiyor yani kapıcı ayda 30 günden az süre ile sigortalı olma şartı gerekiyor.

Kapıcının apartmandan her hangi bir ücret almıyor olması sigortalılık durumunu etkilemiyor. Her ne kadar ücret alınmaması durumunda da, kapıcı dairesinde kira ödenmeden yaşanması ve elektrik ve su faturalarının apartman aidatları ile ödenmesi, kapıcının bu işleri bir maddi menfaat karşılığı gerçekletirdiği anlamını taşır ve aylık asgari ücret esas alınıp sigortaya haber verilmesi gerekir.

Kapıcının kıdem tazminatından kim sorumlu?


Geri Dön