27 / 04 / 2024

Şilili SQM, Doktor Tarsa'daki hisselerini satışa çıkardı!

Şilili SQM, Doktor Tarsa'daki hisselerini satışa çıkardı!

1987 yılında Özmen Ailesi tarafından kurulan Doktor Tarsa'nın yüzde 50'si Şilili Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM) adlı firmaya satılmıştı. SQM şirketi, Doktor Tarsa'daki hisselerini satışa çıkardı.



Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Kerim Ülker, bugünkü yazısında Şilili Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM) adlı firmanın Doktor Tarsa Tarım Sanayi şirketindeki hissesinin satışa çıkarılmasını kaleme aldı. İşte o yazı...

Türkiye'deki en önemli Güney Amerikalı yatırımcılardan birisi Şilili SQM'in ortak olduğu Doktor Tarsa Tarım Sanayi şirketi. 1987 yılında Özmen Ailesi tarafından kurulan Doktor Tarsa'nın yüzde 50'si Şilili Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM) adlı firmaya satılmıştı. Dünyanın en büyük lityum üreticisi olan SQM, aradan geçen 20 yılın ardından bu ortaklığından çıkma kararı aldı. Şili'nin en büyük kimya ve bitki besin maddeleri şirketi olan SQM, Doktor Tarsa'daki hisselerini Türk ortağı Tasaco Tarım'a satma kararı aldı. Taraflar anlaşırsa, tarımsal kimya ürünleri alanında sektörünün öncülerinden biri olan Doktor Tarsa'nın tamamı Tasaco Tarım'a geçecek. 33 yıl önce İstanbul'da kurulan Doktor Tarsa, 2000'de SQM'le yaptığı ortaklık sonucu merkezini Antalya'ya taşıdı.

3 ülkede 3 fabrikası var
Tarımın değişik kollarında hizmet veren altı ayrı şirketi bünyesinde barındırmakta olan Doktor Tarsa Grubu, Türkiye genelinde 60'dan fazlası ziraat mühendisi olmak üzere 270'i aşkın kişiyi istihdam ediyor. Ukrayna’da Terra Tarsa LLC, Hollanda’da Plantacote N.V. tesisleri de olmak üzere 3 fabrikası ve 3 depoya sahip şirket, gübrelemeden dozaj pompalarından otomasyon sistemlerine, çiçek ve sebze tohumlarından, cipslik mısır ve patates üretimine kadar 3.000'in üzerinde ürün çeşidine sahip. Antalya Organize Sanayi Bölgesi'deki 55 bin metrekarelik ana fabrika ile birlikte Güney Amerika’dan Çin’e kadar çok geniş bir coğrafyada 40 ülkeye ihracat yapan şirket, suda eriyebilir ve özel gübrelerde Türkiye'nin en büyüğü, tohumculuk sektöründe de ilk 5 firmadan biri.

Yüzde 24 Çinli gruba ait

Şilili SQM'in tarihi ise 1882 yılına dayanıyor. 1882'de Londralı işadamları tarafından kurulan şirket, 1968'de de kamulaştırıldı. 1983 yılında özelleştirme sürecine başlayan SQM'in yüzde 24'ü ise Çinli Tianqi Lithium Corp adlı firmaya ait. Kendine ait bir demiryolu ağı da bulunan şirketin çalışan sayısı 5 bine yaklaşıyor. Hisseleri New York ve Şili borsalarında işlem gören firmanın cirosu ise 2.5 milyar dolar civarında.
 


Geri Dön