26 / 04 / 2024

Simeon Sakskoburgotski mülklerini devletten geri aldı!

Simeon Sakskoburgotski mülklerini devletten geri aldı!

Sakskoburgotski, tahmini değeri 800 milyon doları aştığı iddia edilen çok sayıda gayrimenkulu devletten geri almayı başardı



Bulgaristan´ın eski kralı ve eski başbakanlarından Simeon Sakskoburgotski´nin, devletten talep ettiği aile mülkünün iadesine ilişkin işlemlerin dondurulması yüzünden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´nde (AİHM) Bulgaristan´a karşı dava açtığı açıklandı.
        
Sakskoburgotski´nin avukatı Minço Spasov gazetecilere yaptığı açıklamada, çarlık ailesine ait olan ve miras yoluyla Sakskoburgotski´ye kalan mülklerin bazılarının iade işlemlerinin durdurulmasının yasalara aykırı olduğunu ileri sürerek, "Bu yasa dışı uygulamanın bedelini Bulgaristan devleti ödemek zorunda kalacak" dedi.
        
Bulgaristan´da 1944 yılında darbe ile iktidara gelen Bulgaristan Komünist Partisi (BKP) tarafından ailesi ile birlikte sınır dışı edilen Sakskoburgotski, 50 yıl sürgünde yaşadı.
        
Ülkesine döndükten sonra siyasi parti kuran ve 2001 genel seçiminde büyük bir başarı gösteren Sakskoburgotski, 2001 ile 2005 yılları arasında başbakan olarak görev yaptı.
        
"Bulgaristan´dan hiçbir talebim yok, ben vatanıma hizmet edeceğim" mesajı ile politikaya giren Sakskoburgotski, başbakanlığı döneminde çarlık ailesine ait olan ve tahmini değeri 800 milyon doları aştığı iddia edilen çok sayıda gayrimenkulu devletten geri almayı başardı.
        
Mal varlığına düşkünlüğü yüzünden siyasi itibarını yitiren Sakskobugotski´nin lideri olduğu parti, 2009 yılında yapılan son seçimlerde barajı aşamayarak parlamento dışında kaldı.
        
Kamuoyunda tartışmalara neden olan Sakskoburgotski´nin mal varlığı konusunda bir süre önce Bulgaristan Bölgesel Geliştirme Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı özel bir komisyon kurmuş ve bilirkişi raporu hazırlatmıştı.
        
Bu arada, Bölgesel Geliştirme Bakanı Rosen Plevneliev, AİHM´deki davaya hazırlandıklarını ifade ederek, "Gerekli incelemeyi yaptırdık. İşin ciddiyetinin farkındayız, milyonlarca dolarlık bir dava bu" dedi.
AA

Geri Dön