20 / 04 / 2024

Sinan Türkkan: Kentsel dönüşüm rant odaklı!

Sinan Türkkan: Kentsel dönüşüm rant odaklı!

BİNA güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, kentsel dönüşüm sürecini değerlendirerek, "Kentsel dönüşüm iyi gitmiyor. Rant bölgelerinde, metrekareleri düşürerek sürüyor. İnsan odaklı değil, rant odaklı yürüyor" dedi...



BİNA güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, kentsel dönüşüm sürecini değerlendirerek, "Kentsel dönüşüm iyi gitmiyor. Rant bölgelerinde, metrekareleri düşürerek sürüyor. İnsan odaklı değil, rant odaklı yürüyor" dedi. 


Kentsel dönüşümle ilgili vatandaşın eksik bilgilendirildiğine de dikkat çeken Türkkan, "Mutlaka yıkılması gereken yapılara devlet depremde yıkılmış bina muamelesi yapmalı ve ona göre yardımda bulunmalı. Ancak mevcut yapı stokunun yarısından fazlası güçlendirme ile kurtarılabilecek durumda. Güçlendirme bir yöntem olarak benimsenirse 20 yılda bitecek olan kentsel dönüşüm çok daha kısa sürede biter. Maliyeti de 5'te 1 oranında düşer" diye konuştu. Kentsel dönüşümün çok da iyi gitmediğini açıklayan Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Kentsel dönüşümde son dönemde maddiyattan başka bir şey konuşulmadığını dile getirerek, "İnsanın hiçbir değeri yok. İnsanlar güçlendirme konusunu da bilmiyor. Vatandaş tek seçeneğinin yıkmak olduğunu sanıyor" dedi. Dönüşümün rantı yüksek bölgelerde başladığını belirten Türkkan, buralarda da metrekarelerin rant nedeniyle düştüğünü ve mülk sahiplerinin bu nedenle mağdur olduğunu bildirdi. Kentsel dönüşli mLi n bir nevi a11ş verişe dönd Liğüı nLi vıı rgulayan Sinan Türkkan, "İnsanların yaşayabileceği bir alan kalmalı. Yıkıp yeniden yapmak vatandaş için oldukça uğraştırıcı. Arsa değeri düşük bölgelerde ise maddi açıdan külfetli. Bunun çöziimii insanların önüne alternatif konması ile olur. Güçlendirme bu alternatiflerden biri. Eğer güçlendirme maliyeti yıkım maliyetinin yiizde 40'ının altında ise güçlendirme yapmak daha ekonomiktir. Bina, güçlendirme ile kurtulacak bir binaysa, kesinlikle bu yöntem tercih edilmeli" diye konuştu.


Yeni Asya 





Geri Dön