20 / 04 / 2024

Site kim tarafından yönetilmeli?

Site kim tarafından yönetilmeli?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında sitenin kimin tarafından yönetileceği ile ilgili soruyu cevaplandırdı.Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;



Yönetimi kurmakta gecikmişsiniz 348 konutluk bir yazlık sitede daire sahibiyim. Büyükşehir yasasına göre biz mahalleyiz. Ancak sitemiz yıllardır işletme kooperatifi tarafından yönetilmektedir. Bu doğru mu, yoksa kat mülkiyeti yasasına mı tabiyiz? • M.Y. 


Sitenin kim tarafından yönetileceğine karar verebilmek için tapu kayıtlanna bakmak gerekir. Bir site kooperatif tarafından yapılır ve inşası sırasında tüm gayrimenkul kooperatifin malıdır. Bu halde ister istemez site bu kooperatif tarafından yönetilir. Tapuya baktığınızda da maliki olarak kooperatifi görürsünüz. 

Binalar tamamlanınca artık bağımsız bölümler ferdileşir ve her ortağa tapusu verilir. İşte bu noktadan itibaren kooperatif sitenin yönetiminden el çekmeli, yönetim Kat Mülkiyeti Yasası'na tabi olmalıdır. 

Okuyucumun anlattığından anladığım kadan ile site inşa edileli yıllar olmuş. 

Tapu kayıtlanna baktığımızda bağımsız bölümlerin tapusu kooperatif ortaklan adına çıkanldı ise artık sitede kat mülkiyetine göre bir yönetim tesis olunmalıdır. Siteyi inşa eden kooperatifin işletme kooperatifine dönüşmüş olması ona siteyi yönetme hakkı vermez. 

Adı işletme kooperatifidir ama sitenin işletilmesi gibi bir görevi yoktur. İşletme kooperatifi, kendi adına tescil olunmuş bağımsız bölüm var ise ancak onu yönetir. 

Site yönetimi içinde her bağımsız bölüm maliki kadar hak ve mükellefiyeti vardır. 

Okuyucumun sitesinde her ortak bağımsız bölümün tapulu maliki oldu ise site yönetimini kurmakta gecikmişlerdir. 

İlk fırsatta karar defterini noterde onatıp bağımsız bölüm maliklerini toplayarak kendi yönetimlerini kurmalıdırlar. 

Posta


Geri Dön