26 / 04 / 2024

Site yönetimi hizmet planı emlak değerini artırır!

Site yönetimi hizmet planı emlak değerini artırır!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " site yönetimi hizmet planı " konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Site yönetimleri adından da anlaşılacağı gibi, yönetimlerden oluşur. Güvenlik hizmet yönetimi, temizlik hizmet yönetimi, teknik hizmet, bakım onarım yönetimi, peyzaj hizmet yönetimi, aidat takip yönetimi…


Sonuçta siteleri kişiler değil, mevzuatlar yönetir, kişilerse ancak sitelere hizmet eder. Maalesef bir çok sitede bu plan yapılmaz ve site yönetimleri ile site hizmetleri bir kaos içinde yürütülmeye çalışılır.


Bu, idari bir plandır, çok boyutlu olarak site yönetimleri yapısal-hizmet ve organizasyonu hakkında  saha tecrübeli ve akademik bilgili Site Yönetimleri Danışmanı, tarafından, vaziyet planına uygun olarak inşaat süreci içinde mimarla uyumlu çalışma ile yapılır.


Zamanında bu plan yapılmamışsa, mevcut site yönetimi bir an önce hem düşük aidat hem de hizmet kalitesi dolayısı ile sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artırmak için bu planı yaptırmalıdır.


Bu plan, sitenin yıllık bütçesinin azami %1-i kadar bir maliyetle yapılır, sahaya uyarlanır  ve düzenli olarak site bütçesinde  asgari %20 kadar tasarruf sağlar.


Bu planın amacı, sitede yapılacak hizmetlerin iş işleyişi ve akışını personel, malzeme, eğitim, prosedür dörtgeninde bir organizasyonla, sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artırıcı olacak şekilde tanımlamaktır. 


Sitedeki güvenlik, temizlik,teknik ve peyzaj bakım hizmetleri ve aidat takip usulleri bu planda belli bir detayda yer alır.


Sitenin tanımı yapıldıktan sonra kanunun emredici maddelerindeki asgari hizmetler, sitenin markasının gerektirdiği imaj hizmetleri ile sakinlerin beklentisi olan memnuniyet hizmetleri  sıralanır, bu liste üzerinden hizmete girdi olacak, enerji-emek-malzeme ihtiyacı fiyatlandırılır, yukarıda sayılan öncelik sırasına göre ve gider-denk bütçe kaygısı ile hizmet planı ortaya konur.


Böyle bir plandan yoksun veya böyle bir planı gereksiz olarak gören site yönetimlerinde, yüksek aidat ve sık sık demirbaş avansı toplaması söz konusu olacağından sakinler memnuniyeti ve kira fiyatlarının da düşmesinden dolayı, site emlak değeri düşmeye başlayacaktır.


Site Hizmet Planı olmayan sitelerde, her gelen yönetim, böyle bir plan olmadığından, deneme –yanılma, yanılma –deneme kısır döngüsüne girecektir.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf 


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


10 maddede site yönetim kurulunun görevleri!


Geri Dön