24 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde güvenlik yapılanması!

Site yönetimlerinde güvenlik yapılanması!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " site yönetimlerinde güvenlik yapılanması " konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı....



Site hizmetlerinden tasarruf edilmez, sitenin giderlerinden tasarruf edilir. Bu da ancak iyi bir enerji, emek, personel planlaması ve uygulaması ile yani yönetim becerisi ile sağlanır.


İkamet temel insanlık ihtiyacıdır ve tartışmasız olarak ancak güvenli alanlarda yapılır. Sitenin güvenliğini sağlamak hem hukuki bir zorunluluk hem de hayatın gereğidir.


Ancak, sitelerde asıl olan güvenlik değil, emniyettir ve emniyet güvenlik firmalarına bırakılamaz. 


Çoğu sitede, güvenlik hizmeti için değil, güvenlik elamanı için para ödenmektedir Yani, site yönetimi, emniyet ile güvenliği, güvenlik ile güvenlik elamanını karıştırmaktadır.


Siteler, güvenlik hizmeti için konuşmazlar, güvenlik elamanı başına pazarlık yaparlar. Olay bu değildir, bu büyük yanlış bir ezber, yanlışsallığı kanıksanmış bir algıdır. Bu kabul edilemez bir yönetim hatasıdır.


Amaç güvenlik elamanı istihdam etmek değildir. Site yönetimleri 20 kadar güvenlik elamanına 60.000 TL ayırır da onların, asıl olan site  emniyetine katkısına bu bütçenin %5 ini ayırmaz ve o bütçenin % 100-ünü çöpe atar.


Güvenlik personelinin, site emniyetine adaptasyonu eğitim,denetim,prosedür,tatbikat, geliştirme, yenileme ve yineleme ile olur. 


Denetim-operasyon  süreci nasıl yürür ? Emniyet teşkilatı, Polis  güvenlik hizmetini değil, güvenlik şirketini denetler, personel siteye değil güvenlik şirketine bağlıdır, güvenlik şefi raporlamayı önce şirkete yapar, elaman iznini, şirkete bağlı güvenlik müdüründen ister …  Sonuçta, parayı ödeyen site yönetimidir ama bu denklemde ismi bile geçemez.


Site yönetimlerine tavsiyemiz, toplam güvenlik bütçenizin %2 si şirketten, %3 sizden, %5 kadar bir bütçe ayırarak veya mevcudunuzdan bir elaman eksiltip, onun bütçesinin bir kısmı ile sitenizin güvenlikli değil, güvenli-emniyetli olmasını sağlayınız, güvenliğin rövanşı yoktur, emniyet yama kabul etmez.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Site yönetimlerinde sorumluluk ve yetki!



Geri Dön