24 / 04 / 2024

Sitede belediyeye ait alan varsa sorumluluk kime ait olur?

Sitede belediyeye ait alan varsa sorumluluk kime ait olur?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Sitemiz içinde belediyeye ait alanlar ve yollar var. Belediyeye ait alanda da havuz var ve sitemiz ecrimisil ödeyerek bu yeri kullanıyor. Buralarda bir kaza olduğunda sorumluluk kime ait olacak?' sorusunu yanıtladı



 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Etrafı çevrili bir sitede oturmaktayım. Sitemiz içinde belediyeye ait alanlar ve yollar var. Belediyeye ait alanda da havuz var ve sitemiz ecrimisil ödeyerek bu yeri kullanıyor. Buralarda bir kaza olduğunda sorumluluk kime ait olacak?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Sitede belediyeye ait alan varsa sorumluluk kime ait olur?

Etrafı çevrili bir sitede oturmaktayım. Sitemiz içinde belediyeye ait alanlar ve yollar var. Belediyeye ait alanda da havuz var ve sitemiz ecrimisil ödeyerek bu yeri kullanıyor. Buralarda bir kaza olduğunda sorumluluk kime ait olacak? ● A.K.

★ ★ ★ ★ ★

Bir siteye ait bu gibi ortak alanlarda bir kaza olduğu takdirde ihmali olanlar sorumludur. Bir kaza olduğunda sorumluluk mutlaka bir kişinindir diyemeyiz.

Sorumlular tespit olunur her birinin bu sorumluluktaki yüzdeleri belirlenir. Örneğin sitede bir zarar doğmuş olsun.

Bu zararın doğmasına neden olanlar, tedbir almakta ihmali görünen yönetimle birlikte güvenlik elemanlarıysa bunlardan yönetimin kusur oranı ile güvenliğin kusur oranı bilirkişi marifeti ile belirlenir ve kusur oranına göre tazmin ettirilir.

★ ★ ★ ★ ★

Peki okuyucumun sözünü ettiği özellikle havuz kesiminde yaşanacak bir kazada sorumluluk kimin olacak? Efendim okuyucumun bulunduğu sitede havuzların bulunduğu alan her ne kadar belediyeye aitse de ecrimisil ödenerek site tarafından kullanıldığına göre bir nevi kiralama durumu var gibi kabul edilmelidir.

Zira ecrimisil ödenerek kullanılan alan, taraflar arasında kira sözleşmesi yapılmadan kullanımına izin verilen yerdir. Dolayısıyla kiralamada alınması gereken önlemleri kullanımına izin verilen kişi veya kişiler almalıdır.

Bu durumda okuyucumun sitesinin içinde güvenlik önlemlerini site yönetimi alacaktır.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum site içinde güvenlik bulunduğunu yazmış. İyi ama bu havuz şayet yüzme havuzuysa sadece güvenlik elemanı değil yüzme nedeni ile doğabilecek kazalara karşı önlem ile havuz bakımı için gerekli önlemleri de almak durumundadır.

Bir kaza oluşması durumunda da yukarıda açıkladığım gibi sorumluluklar incelenir kusur durumu yüzdeleri tespit edilir.


Geri Dön