20 / 04 / 2024

Siteler için yönetim planı nasıl hazırlanır?

Siteler için yönetim planı nasıl hazırlanır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Apartman yönetirken, apartman yönetim planının elimizin altında olması gerekiyormuş. Tapuya sordum, ‘yok’ dediler. Biz yönetim planını nereden elde edeceğiz?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Okuduğum araştırdığım kadarıyla apartman yönetirken, apartman yönetim planının elimizin altında olması gerekiyormuş ve bu da tapudan temin edilecekmiş. Tapuya sordum, ‘yok’ dediler. Bu durumda biz yönetim planını nereden elde edeceğiz? Apartman kat malikleri toplanıp sıfırdan yeni bir yönetim planı mı hazırlayacağız?' sorusunu yanıtladı.

Okuduğum araştırdığım kadarıyla apartman yönetirken, apartman yönetim planının elimizin altında olması gerekiyormuş ve bu da tapudan temin edilecekmiş. Tapuya sordum, ‘yok’ dediler. Bu durumda biz yönetim planını nereden elde edeceğiz? Apartman kat malikleri toplanıp sıfırdan yeni bir yönetim planı mı hazırlayacağız? H.M.Ü.

*****

Siteler için yönetim planı nasıl hazırlanır?

Okuyucuma biraz sitem etmekle başlayacağım: Değerli okuyucum, araştırmak için öyle uzaklara gitmeye gerek var mı? Günlük yazılarımı okumanız yeterli. Bir binanın yönetimi için yönetim planının bulunmasının şart olduğu, bunun temin edilecek yerinin de tapu müdürlüğü olduğunu, neredeyse her gün yazıyorum. Bir daha konuyu başka yerlerde ararsanız küserim!!! Şimdi ciddi olalım, zira okuyucumun durumunun altında ciddi bir problem yatıyor olabilir. Bunu son paragrafta değerlendireceğim.

Şimdi yönetim planının durumu nedir? Evet, Kat Mülkiyeti Sistemi’ne tabi binalar, ‘bina yönetim planına’ göre yönetilir. Yönetim planlarının hemen hemen en son maddelerinde ise ‘bu yönetim planında bulunmayan hususlarda Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uygulanır’ diye de bir madde vardır. Bu nedenle binanın yönetimi için elde yönetim planı bulunmalı, elde bulunmayan hallerde ise ilgili tapu dairesinden temin edilmelidir. Ama okuyucuma tapu müdürlüğü yönetim planı ‘yok’ demiş. İşte şimdi can sıkıcı tahmin geliyor.

*****

Bir binada kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurarken, yönetim planı tapuya ibraz edilmezse, kat irtifakı da kat mülkiyeti de kurulmaz. Yani binada kat mülkiyeti mevzuatı geçerliyse, yönetim planı mutlaka vardır. Ancak her inşa edilen binada kat mülkiyeti kurma mecburiyeti de yoktur. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmadan kullanılan binalar vardır. Bunlar ortak mülkiyet esaslarına göre kullanılır. İşte okuyucum için can sıkıcı tahmin bu. Acaba binalarında kat mülkiyeti mevzuatı yok da bunun için mi yönetim planı bulunmuyor. Bunun can sıkıcı yönü, hiç kimse oturduğu daireye tek başına malik olmaz. Binada ancak tümü itibarıyla ortaklık vardır ve herkes birbirinin oturduğu daireye ortaktır. Bu da tercih edilmeyen bir mülkiyet tarzıdır.

*****

Bence okuyucum öncelikle bu hususu araştıracak ki ne durumda olduğunu bildikten sonra çözüm arayacak. Kat mülkiyeti var da yönetim planı kayıpsa (ki küçük ihtimal), tüm kat maliklerinin tamamı ile yeni bir yönetim planı yapacaklar. Kat mülkiyeti yok da ortak mülkiyet varsa, binaları için iskan izni alıp yönetim planı yapıp, binada kat mülkiyeti kurmak üzere girişimde bulunacaklar. Ama üzülerek söyleyeyim, bu iş kolay değil.

Site yönetim planı nereden talep edilebilir?


Geri Dön