24 / 04 / 2024

Site yönetim planı nereden talep edilebilir?

Site yönetim planı nereden talep edilebilir?

Posta yazarı Tamer Heper, binayı yapan müteahhit aynı sitede oturuyorum. İlk yöneticiliği kendisi yaptı. Kendisinden site yönetim planını defalarca istedim, vermedi. Tapuya dilekçe vererek yönetim planını temin edebilir miyim? sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, 48 daire ve bir dükkan bulunan bir sitede noter tasdikli yönetim kurulu başkanıyım. Binayı yapan müteahhit aynı sitede oturuyor. İlk yöneticiliği kendisi yaptı. Kendisinden site yönetim planını defalarca istedim, vermedi. Tapuya dilekçe vererek yönetim planını temin edebilir miyim? sorusunu yanıtladı.

Okuyucumun sorusu bana eksik ulaştı. Soru yarım kalmış durumdaydı ancak cümlenin gelişinden sorunun bu olduğu izlenimini edindim. Yönetim planı bir bina için anayasadır. Dolayısı ile elde bulunması şarttır. Binada kat irtifakı veya kat mülkiyeti varsa mutlaka yönetim planı da vardır ve gerek bina gerekse site, bu plan çerçevesinde yönetilir.

Dolayısıyla sözüm tüm kat maliklerine. Binalarına ait yönetim planı ellerinde yoksa mutlaka temin etmeliler. Okuyucum müteahhitten istemiş. Müteahhit de vermemiş. Oysa inşaatı yapan müteahhitin ve kat irtifakı kurmak için tapuya yönetim planını vermesi şart. Yani kendi elinde bulunması gerekirken vermemiş. Bu halde bir ihtimal kalıyor, tapudan temin etmek.

 Site yönetim planı nereden talep edilebilir?

Okuyucum da tapudan söz ederken cümlesi yarım kalmış. O halde ben tamamlayayım. Evet tapu müdürlüğüne başvuracaklar ve yönetim planının asdikli örneğini isteyecekler. Bunun da başka bir yolu yok. Zira binanın veya sitenin yönetimi bu yönetim planına göre mümkündür.

Ancak okuyucumun kendisinin noter tasdikli yönetim kurulu başkanı olmasını çıkaramadım. Zira yönetici veya yönetim kurulu seçimi için noter tasdiki gerekmemektedir. Ancak toplantıda alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılır. Acaba okuyucum bunu mu kastetti?

Site yöneticisi ortak alanı istediği gibi kullanabilir mi?


Geri Dön