25 / 04 / 2024

Sitelerde aidat düşürmenin 2 yolu!

Sitelerde aidat düşürmenin 2 yolu!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez bugünki yazısında ''sitelerde aidat oranlarını düşürmenin yolları'' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Sitelerde aidatlar iki safhadaki pasif beceri ve aktif uygulamalarla düşük tutulur:


1.KAT İRTİFAKI-İMALAT SAFHASINDA (düşük aidat imkanı) PASİF TEDBİRLER

Henüz, proje, kat irtifakı,imalat safhasında yönetim danışmanlığına başvurularak, oturum sürecinde sürdürülebilir düşük aidata imkan sağlanabilir.


Yönetim becerisi: Mimari projede ortak  bağımsız bölümlerin (müşterek meta) KMK (madde 10) tanımındaki (gelirleri giderlere harcanmak üzere) yaklaşım ve imalat uygulamaları ile emsal dışı yapıları kiralanabilir şekilde projelendirmek ve hayata geçirmek.


Tasarruflar: Personel ve enerji –bakım giderlerinden tasarruf edecek şekilde mimari projenin mimari-elektrik-mekanik projelerinde tasarrufa yönelik proje ve malzeme seçimi yapılarak düşük aidata imkan sağlanabilir.


Yenilikler: Gelişen teknolojinin yakından takibi ile ileride site yönetimlerinin ek-yeni bütçe ayırmadan temel güvenlik-temizlik-teknik hizmetleri verebileceği yenilikler oturum esnasında düşük aidata destek sağlar.


Ek ve ilaveler: Müteahhit firma onaylı projelere,aidat dışı gelir ve tasarruflar  sağlayacak  ilan alanı, dış kapıcı daireleri vb. tesis veya tesis alt yapıları oluşturarak  ileride site yönetimin bütçesine katkı sağlayabilir.


2. OTURUM SAFHASINDA (aidat düşürme çabası) AKTİF TEDBİRLER

Geçici-daimi yönetim kurulları, onaylı vaziyet planı değiştirilemeyeceğinden; oturum safhasında yönetim danışmanlığına başvurularak, oturum sürecinde sürdürülebilir düşük aidata imkan sağlanabilir 


Yönetim becerisi: Temel giderlerden  olan personel-enerji-bakım  kalemleri için, personel-malzeme-eğitim-prosedür etkin organizasyonu kurularak gelir fazlası verecek bir organizasyon kurularak aidatlar düşürülür.


Tasarruflar: Yapılan doğru ve etkin organizasyon ile harcama kalemlerinde yapılacak   ayni ve nakti tasarruflarla site aidatları düşürülebilir.


Yenilikler: Mevcut vaziyet planı ve imar durumu içinde oluşturulacak aidat dışı gelir kalemleri site aidatlarını düşürebilir.


Ek ve ilaveler: Onanmış ve uygulanmış mimari-elektrik-mekanik ve peyzaj projesinin son elamanlarında (lamba,kazan ve borular izolasyonu,çiçek  vs.) yapılacak ek ve ilave değişikliklerle site aidatları düşürülebilir.


www.konutsitesiyonetimi.com  


Sitelerde aidat ödemelerine dikkat!

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı [email protected] 

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni




Geri Dön