26 / 04 / 2024

Sitelerde tebligat ev sahibine mi yoksa kiracıya mı gönderilir?

Sitelerde tebligat ev sahibine mi yoksa kiracıya mı gönderilir?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site yönetimlerinde tebligat mevzuatı' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



Siteler, kat mülkiyeti mevzuatına göre yönetilir. Mevzuatta duyuru ve ortak giderlerin tebligatından bahsedilir. Çeşitli davalara konu olan bu tip tebligatlara özel madde 7201 sayılı kanunla düzenlenmiştir.

7201 sayılı Tebligat Kanunu ilgili madde metni: “Bağımsız bölüm sahiplerine tebligat: Ek Madde 1 – (6/6/1985 - 3220 sayılı Kanunun 20 nci maddesi gelen numarasız ek madde olup teselsül için numaralandırılmıştır.) 


Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı hallerde, ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm sahibi, apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligat yönünden geçerli olmak üzere, Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Apartman yönetimi ve ortak giderler ile ilgili tebligatlar bu adrese yapılır. 


Bağımsız bölüm sahibinin adres bildirmemesi veya yazılı olarak bildirdiği adrese tebligat yapılamaması hallerinde, bundan sonraki bütün tebligatlar, o kişiye ait bağımsız bölümde fiilen oturana yapılır. Tebligatın bir örneği apartman girişinde bulundurulacak ilan tahtasına asılır. Bağımsız bölümde fiilen oturana bu şekilde yapılacak tebligat, bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır.

 (Ek: 19/3/2003-4829/17 md.) Bağımsız bölümde fiilen oturan yoksa ilân tahtasına asılan tebligat örneği bağımsız bölüm sahibine yapılmış sayılır.”


Tebligatın, doğrudan kiracılara duyurulması yeterli midir?

Tebligat çıkartılması ile tebliğin yapılması birbirinden farklı işlemler olup, aynı farklılık duyuru çıkartılması ile duyurunun yapılması arasında da vardır. Önemli olan duyurunun gerçek muhatap adına çıkartılması gerektiğidir. Yani,böyle bir duyurunun kendisinden başka birine yapılayabileceği kaydını da içeren bir vekaletnamesi (imzalı  beyanı) olmadıkça, duyurunun bir başkası adına çıkartılması olanaksızdır.


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni



Site kurallarına uymayanların evleri devredilebilir!




Geri Dön