26 / 04 / 2024

Sitelerdeki kene paniği ilaçlama sektörünü tetikledi

Sitelerdeki kene paniği ilaçlama sektörünü tetikledi

Keneden korkan site sakinleri ilaçlama şirketlerinin telefonlarını kilitleyince, sektöre mütniş bir hareketlilik geldi.



Sektörde faaliyet gösteren izinli firma sayısı 120'ye, korsan şirket sayısı 300'e yükseldi. İlaçlama şirketleri günde 15 yere gidip, yine de talebe yetişemiyor

Kene korkusu ile ilaçlama şirketlerinin telefonları kilitlendi. Depo ilaçlaması yapan şirketler kene ilaçlamak için formüller geliştirirken bu alanda hizmet vermek üzere birbiri ardına şirket kuruluyor. Kene ilaçlaması için yoğun talep özellikle yaz aylarında bahçesinde çocukların oynadığı site ve villalardan geliyor. Sektörde faaliyet gösteren İSDAŞ firmasının Genel Müdürü Mehmet Öztürk, geçen ay 300 sitenin bahçesini ilaçladıklarını söyledi.

Bugün sektörde 120 şirket Sağlık Bakanlığı onaylı olarak kene ilaçlaması yapıyor. Ancak sektördeki talep patlaması nedeniyle izinleri beklemeden birbiri ardına merdivenaltı tabir edilen şirketler kuruluyor. Sektör yetkilileri kapılara bırakılan kene ilaçlama şirket broşürlerindeki numaraları aramadan önce bu firmaların izinli olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirtiyor.

100-600 YTL tutuyor

Özellikle kene nedeniyle ölüm haberlerinin olduğu günlerde telefonlarının kilitlendiğini anlatan İSDAŞ Genel Müdürü Mehmet Öztürk, bir sitenin bahçesinin ilaçlamasının yoğunluk ve büyüklüğüne göre 100 YTL ile 600 YTL arasında değiştiğini anlattı. Öztürk, "Biz özellikle depo ve haşere ilaçlama, izolasyon alanında faaliyet gösteriyorduk. Kene ilaçlamaya gelen büyük talep sonrası tarım mühendislerimiz keneye karşı da bir ilaç geliştirdi. Şimdiye kadar tek bir şikayet bile almadık, hatta  Ankara  Büyükşehir Belediyesi kene ilacı formülümüzü istedi" diye konuştu.

Personelimizi de ısırdı

Kenedeki artışı kendilerinin de gözlemlediklerini söyleyen Öztürk, "Özellikle aylardır kapalı olan evler açıldığında kene sarıldığı görülüyor. Son olarak Beykoz'daki bir villa için aradık. Tüm ev kene içindeydi. Kenedeki artışı biz bizzat gözlemliyoruz. Hatta inanılmaz bir tesadüf ama kene ilaçlayan personellerimizden birini kene ısırdı, hem de Haseki Hastanesi'nde" diye konuştu.

Geçen yıl günde 1 kez kene ilaçlamaya giderdik şimdi 15 yere gidiyoruz

Sektörde faaliyet gösteren Proser İlaçlama'nın Müdürü Ali Turgut, kene ilaçlamasında yaşanan talep artışını şu sözlerle anlattı: "İki yıl önce ayda iki kez kene ilaçlamasına giderdik. Geçen yıl bu günde 1 kereye çıktı. Bu yıl ise günde 15-20 yere gidiyor, talebe yetişemiyoruz." Kene ilaçlamasında talep artışının tüm Türkiye genelinde yaşandığını vurgulayan Turgut, "Merdivenaltı şirketler yanlış ilaçlar kullanarak hem çevreye zarar veriyor, hem de kenelerin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Tehlikenin boyutu çok kısa bir süre sonra ortaya çıkacak" dedi.

`Korsan' sayısı 300'ü geçti, iki sandalye alan şirket kuruyor

Kene ilaçlamasında yaşanan talep patlaması sonrası sektörde izinli şirketlerin yanı sıra pek çok "korsan" şirket de kuruldu. Son 1 ayda kurulan "korsan kene ilaçlama şirketi" sayısının 300'ü geçtiğini tespit ettiklerini açıklayan Avrupa İlaçlama şirketinin sahibi Mustafa Gezer, şu bilgileri verdi: "Bugün bir şirketin kene ilaçlaması yapabilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan ve Belediye'den izin alması, belirli eğitimlere katılması gerekiyor. Oysa bizden ayrılan personel, iki sandalye bir telefon alıp şirket kuruyor."

Tatil için gittiğiniz otele `ilaçlama yapıldı mı' sorun

Kene haberleri, tatil yapacağı otelde çimlere uzanma hayali kuran birçok kişiyi de tedirgin etti. Sektör yetkilileri, "Belirli standartlardaki oteller her ay düzenli olarak böcek ilaçlaması yaptırıyor. O kapsamda keneye karşı da önlem alınıyor. Ancak müşteriler ilaçlama yapılıp yapılmadığını sormalı" dedi.

Özlem Ermiş BEYHAN / Vatan


Geri Dön