16 / 04 / 2024

Sivas'ta 50 dönümlük güneş paneli tesisi kuruldu!

Sivas'ta 50 dönümlük güneş paneli tesisi kuruldu!

Sivas Merkez Kayadibi köyünde 50 dönüm arazi üzerine inşa edilen güneş paneli tesisinde 15 bin nüfuslu bir ilçenin elektrik enerjisi karşılanabiliyor...



Sivas Belediye Başkan Hilmi Bilgin ve Vali Salih Ayhan, özel bir firmaya ait olan güneş enerjisi santralinde incelemede bulundu. Merkez Kayadibi Köyü'nde 50 dönüm arazi üzerine kurulan tesiste 10 bin 800 panelle üretim gerçekleştiriliyor. 15 bin nüfuslu bir ilçenin ihtiyacını karşılayacak elektrik enerjisinin üretildiği tesis sayesinde, yılda 2 bin 970 karbon monoksit gazının doğaya salınımının önüne geçiliyor.

Sivas ta 50 dönümlük güneş paneli tesisi kuruldu!

Malatya Güncel'de yer alan habere göre, firma yetkililerinden bilgi alan Başkan Bilgin ve Vali Ayhan girişimcileri tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Bilgin, "Şehrimiz güneş enerjisi yatırımları noktasında bakir bir alan, güneşin güçlü olduğu bir alan. Farklı noktalarda bu tip güzel tesisleri görüyoruz. Firma sahiplerine hayırlı, bol kazançlar diliyorum. İnşallah buradan kazandıklarını, Sivas'a ve ekonomimize katkı sağlayacak farklı alanlarda da yatırıma dönüştürürler." dedi.

Sivas ta 50 dönümlük güneş paneli tesisi kuruldu!

"Belediye'nin elektrik ihtiyacını karşılayacak GES kuracağız"

Bilgin, Sivas’ın enerji ihtiyacını gidermek için göreve başladıkları andan itibaren çalışmalara başladıklarını belirterek, "İnşallah ilk etapta 1 MW'lık biz, 1 MW'lık da Enerji Bakanlığı'nın hibesi ile Güneş Enerji Tesisimizi kuracağız. İller Bankası ile görüşmelerimizi yaptık, önümüzdeki süreçte finans kaynağımızı uzun vadeli bir kredi ile çözdük. Sivas Belediyesi'nin tükettiği enerji kadar bir tesis kurarak inşallah 5 yıl içerisinde tüketilen enerjiyi tamamen buradan karşılayacağız. Hem kurumlarımız açısından önemli bir kaynak, hem de dış ticarette cari açığa katkı sağlayacak bir durum" şeklinde ifadelerde bulundu.

Sivas ta 50 dönümlük güneş paneli tesisi kuruldu!

Sivas'ta üretilen enerjinin 3'te 2'si ihraç ediliyor

Sivas'ın yenilenebilir enerji kaynakları konusunda önemli bir üretim merkezi olduğunu ifade eden Vali Salih Ayhan ise "Emeklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Yeşil enerji alanında Sivas Türkiye'deki en zengin enerji yatlarından birisidir. Su (HES), rüzgâr (RES), Güneş (GES), Jeotermal (JES) enerji açısından Türkiye'de 4,5 milyar kilowatt enerji üretiliyor. İlimizin iç tüketimi sanayi, konut ve aydınlatma açısından 1,7'si kullanıyor. Sivas il sınırları içerisinde üretilen enerjinin 3'te 1'i şehre yetiyor. Geri kalan 3'te 2'lik kısmı ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Enerji üretimi açısından Sivas önemli bir üs teşkil etmektedir. Bu tesislerin sayılarının artmasını diliyoruz. Türkiye'nin enerji ithalatında da önemli bir dış ticaret açığını kapatıyorlar. Teknik bilgilerin kitapta olması kolay, ancak sahaya yansıması çok zor.Bunu sahaya yansıtan, emek verenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.


Geri Dön