19 / 04 / 2024

Sivas Gökmedrese Camii'nin restorasyonu mecliste!

Sivas Gökmedrese Camii'nin restorasyonu mecliste!

Sivas'ta bulunan tarihi Gökmedrese Camii'nin restorasyonu TBMM'de konu oldu. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



Sivas Gökmedrese Camii nin restorasyonu mecliste!


CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, Sivas'ta bulunan tarihi Gökmedrese Camii'nin restorasyonunda Selçuklu çinilerinin zarar görmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bakan sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya iletti.


CHP'li Bakan önergesinde "Sivas’taki 750 yıllık Gökmedrese’nin minarelerinde ve minare kaidesinde yer alan Selçuklu çinilerinin asitle temizlenerek yok edilmesinin ardından maviye boyandığı ortaya çıkmıştır." dedi.


"Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre yaklaşık 20 yıldır restorasyonu süren, Evliya Çelebi’nin “Benzeri bir daha asla yapılamaz.” dediği, Selçuklu döneminin önemli eserlerinden Sivas Gökmedrese Camii’yi yerinde gören sanat tarihçisi Şennur Şentürk, çinilerin kötü restorasyon nedeniyle tamamen yok olduğunu belirtmiştir. Onarımın çini restorasyonu yapan uzmanlar tarafından yapılması gerektiği, bünyesinde uzman restoratör bulundurmayan herhangi bir inşaat şirketinin böyle bir restorasyonu yapamayacağını da eklemiştir.


Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1271 yılında Vezir Sahip Ata tarafından yaptırılan ve zamanla tahribata uğrayan yapının taç kapısı, çifte minareleri, dönemin firuze renkli Selçuklu çinileri ve kabartma taş süslemeleriyle kült eserlerden biri olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla camii gerek Türk sanatında gerekse dünya kültür mirasında önemli bir yere sahiptir." şeklinde açıklamalarda da bulunan Bakan konuya ilişkin 3 soru sordu.


Bakan'ın soruları

1) Uzun süredir atıl bir restorasyon geçirdiği ve duvar taşlarında da kötü restorasyon uygulandığı görülen camide bulunan Selçuklu çinilerinin zarar göreceği bilindiği halde neden asitle temizlenmiştir? Bu konuda temizlik yapılmadan önce uzmanlardan görüş alınmış mıdır?


2) Restorasyon sürecinde neden uzman bir restoratörden yardım alınmamıştır ve yüzlerce yıllık çiniler yok olmaya terk edilmiştir?


3) Gerek Türk sanatında gerekse dünya kültür mirasında önemli bir yere sahip Gökmedrese Camii’ye verilen zararın telafisi için en azından onarılması mümkün olanların onarımı için nasıl bir eylem planı bulunmaktadır? Kademeli olarak aşağıdan yukarıya tüm sorumlular hakkında bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmadı ise ne zaman başlatılacaktır?





Geri Dön