28 / 03 / 2024

İzmir Aliağa Camii'nin restorasyonu 2016'da tamamlanacak!

İzmir Aliağa Camii'nin restorasyonu 2016'da tamamlanacak!

Tarihi Aliağa Camii’nin yıkılmak üzere olan halinin gündeme gelmesiyle İzmir Valiliği ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü restorasyon sürecini başlattı. Cami, 2016 yılının sonunda tamamlanacak.



İzmir'in en eski camiilerinden biri olan Damlacık yolu üzerindeki Aliağa Camii'nin restorasyon sürecindeyken bahçesindeki çöpler ve hazirelerin olduğu bölümdeki tuğlalar görenleri hayrete düşürmüştü. Restorasyonu yapan firma istinat duvarının yıkılması ile çalışmaları durdurmuştu.  İzmir  Valiliği ve İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, konuya el atarak ihale süreçlerini hızlandırdı. İlk önce istinat duvarı tamir edildi. Şimdi de restorasyon süreci başladı. 


İstinat duvarı ayrıldı 


2016 yılının sonunda camiinin ibadete açılacağını ifade eden İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, "Son cemaat yerini yenilediler. Arkadaki duvar için çalışmalar devam ediyor. Camiinin seviyesine kadar çok büyük bir hafriyat çıktı. Camiye ömürlük bir iş yapıyoruz. İnşallah camiyi kurtaracağız. Tuvaletler farklı yerlere alınacak. En önemlisi de camiyi alttaki nemden kurtaracağız. İstinat duvarı önceden bitişikti ve çökmüştü. Cami bu yüzden sürekli alttan nem alıyordu. Biz bu nemi kesmiş olduk. Böylece camii yıpranmaktan kurtulmuş olacak. Çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. İnşallah 2016 yılının sonunda camimizi ibadete açmış olacağız" dedi.



Tek ahşap camii 


1672 yılında yapılan Aliağa Camii, İzmir'in tek ahşap camisi oldu. Ayrıca caminin avlusundaki dönemin ileri gelenlerinin özel "İzmir Taşı"n dan yapılan mezarları da caminin İzmir için önemini bir kat daha arttırıyor. Bahçesinde de İzmir tünellerinden birinin girişi var.


Yeni Asır


Geri Dön