20 / 04 / 2024

Şivezat Sarıhan'ın milyonluk mirası için karar 25 Eylül'de verilecek!

Şivezat Sarıhan'ın milyonluk mirası için karar 25 Eylül'de verilecek!

Şivezat Sarıhan hazırladığı vasiyetle milyon liralık dükkanını Mehmetçik Vakfı ile Türk EğitimVakfı’na bağışladı. Şivezat Sarıhan’ın kızı vasiyeti öğrendi ve iptali için dava açtı. Miras için son karar 25 Eylül’de verilecek.



Cumhuriyetin ilk kadın kimyagerleri arasında yer alan 1919 doğumlu öğretmen Şivezat Sarıhan “Beni devletim okuttu. Borcumu ödemek istiyorum” diyerek  2007'de İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden “akli melekeleri yerindedir” raporu alarak İstanbul Bağdat Caddesi’ndeki piyasa değeri yaklaşık 5 milyon TL olan dükkanını Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı ile Türk Eğitim Vakfı'na bağışladı. Sözcü gazetesinden Can Özçelik'in haberine göre, Şivezat Sarıhan'ın 2013 yılında hayatını kaybetti ama kızının açtığı miras davası hala sürüyor.

KIZI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU YAPTI

Hayattayken kızıyla sık sık sorunlar yaşayan Şivezat Sarıhan, kızının kendisini tehdit ettiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kızı da, 2006'da akli dengesi yerinde değil. Yasal vasi olmak istiyorum” diyerek İstanbul Kadıköy Sulh Hukuk Mahkemesine bir dava açtı.

MAHKEME KIZIN DAVASINI REDDETTİ

Mahkeme Şivezat Sarıhan'ın akli dengesinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istedi. Kurum ise verdiği raporda Şivezat Sarıhan'ın “Hali hazırdaki durumu ile vesayet altına alınması için yeterli bir sebep bulunmadığını” ancak korunması bakımından yasal bir vasi atanmasının uygun olduğu yönünde karar verdi.

“88 YAŞINDA MAHKEMEYE NET AÇIKLAMALAR YAPMAKTADIR”

Kurumun raporu üzerine mahkeme de annesine dava açan kızın değil Şivezat Sarıhan'ın belirlediği bir avukatı yasal danışman olarak atadı. Mahkeme kararında “Şivezat Sarıhan 88 yaşında, kendi işlerini görebilmekte, mahkememizde net ve tutarlı açıklamalar yapmaktadır” ifadeleri yer aldı.

VASİYETİ ÖĞRENDİ SOLUĞU MAHKEMEDE ALDI

2012'de ise Şivezat Sarıhan'ın kızı, annesinin dükkanını Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı ile Türk Eğitim Vakfı'na bağışladığını öğrenerek vasiyetin iptali için mahkemeye başvuru yaptı. Dava devam ederken Şivezat Sarıhan 2013 yılında hayatını kaybetti.

AYNI DOKTOR, İKİ FARKLI RAPOR

Mahkeme ise İstanbul Anadolu Asliye Hukuk Mahkemesi Adli Tıp Kurumunun verdiği karara dayanarak vasiyetin iptaline hükmetti. Mirasçılardan Türk Eğitim Vakfı da bu karara itiraz etti ve dosyayı temyiz etti. Yargıtay, Adli Tıp Kurumu'nun 2007 yılında verdiği rapor ile 2014'teki raporun çelişkili olduğunu belirterek dosyanın yeniden Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine hükmederek kararı bozdu. Adli Tıp Kurumu, anne Sarıhan hayattayken “vesayet altına alınması için yeterli bir sebep bulunmadığını” yönünde rapor veren Adli Tıp Kurumu, Sarıhan öldükten sonra “fiil ehliyeti yok” kararı verdi. İki ayrı raporda aynı doktorun imzasının yer almaması dikkat çekti.

KARAR 25 EYLÜL'DE

Raporun ardından mahkeme yeniden vasiyetin iptali kararı verdi. Mirasçılar ise dosyayı yeniden temyiz ederek Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay dosyayı 25 Eylül tarihinde karara bağlayacak.


Geri Dön