25 / 04 / 2024

Siyasi istikrar bankaların görünümü için faydalı olacak!

Siyasi istikrar bankaların görünümü için faydalı olacak!

Fitch'ten seçim yorumu: "Sonuç, Türk bankaları için önemli. Siyasi belirsizliğin sürmesi negatif olur. Siyasi istikrar ise bankaların görünümü için faydalı olacaktır."



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından, seçim sonuçlarının Türk bankaları için önemli olacağına işaret edilerek, "Siyasi belirsizliğin devam etmesi negatif olur. Siyasi istikrar ise güveni artırması ve büyümeyi desteklemesiyle bankaların görünümü için faydalı" denildi. Açıklamada, Türk bankacıları için risklerin yükseldiği belirtilerek, ancak şimdiye kadar finansal rasyoların iyi desteklendiği de ifade edildi. 


RİSKLER DE YÜKSELDİ

TL'deki değer kaybının, bankaların varlık kalitesi, sermayesi ve döviz likidite pozisyonu için riskleri yükselttiği kaydedilen açıklamada, "TL, bu yıl dolar karşısında politik istikrarsızlık, ekonomik yavaşlama ve Fed'in faiz artırım beklentileri doğrultusunda yüzde 26 değer kaybetti" denildi.


ZARARLAR ABSORBE EDiLiR

FITCH, "Bankaların döviz cinsinden kredilerden zarar yazmalarını bekliyoruz. Ancak borcun vade profili oldukça uzun olabilir ve bu da bankaların zararları zaman içinde absorbe edebileceği anlamına geliyor. Bankaların hala TL'deki ılımlı değer kaybından doğacak doğrudan etkiyi absorbe edebilecek ciddi kapasitesi var" dedi.


Akşam





Geri Dön