29 / 03 / 2024

SMMMO'dan değer artış kazancı uyarısı!

SMMMO'dan değer artış kazancı uyarısı!

Siirt Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Temsilcisi Abdullah Kurhan, gayrimenkul alıp satan vatandaşları, değer artış kazancı konusunda uyardı...



Siirt Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Temsilcisi Abdullah Kurhan, gayrimenkul alıp satan vatandaşları, değer artış kazancı konusunda uyardı. Kurhan, yaptığı yazılı açıklamada, son beş yıl içerisinde alınan ve satılan gayrimenkulün değer artış kazananın vergi dairesine bildirilmesi gerektiğini kaydetti. 


Gayrimenkul satışında tapu harcının ödenmesiyle işlemin sonlanmadığını belirten Kurhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Vatandaşlarımızın burada dikkat etmesi gereken ve dikkat etmemesi durumunda ise çok yüksek vergilerle karşılaşabileceği bir konu var. Son 5 yıl içerisinde Türkiye'nin herhangi bir yerinde daire, arsa veya alınmışsa ve bu alınan gayrimenkul alış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılmış ise, bu satış değer artış kazancı olarak vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor. Örneğin, 50 bin liraya alman bir daire, alım tarihinden sonraki 5 yıl içerisinde 110 bin liraya satılmışsa, aradaki 60 bin liranın değer artış kazana olarak vergi dairesine beyan edilerek gelir vergisi ödenmesi gerekmektedir. Vatandaş, bu geliri kendiliğinden beyan ederse, vergi dairesinin bazı indirimlerinden yararlanabilir. Fakat vergi dairesi bunu yakalarsa, hiçbir indirimden yararlanılamayacağı gibi vatandaş vergi ziyan cezası alır ve vergi kaçakçısı durumuna düşer.


Güneydoğu Güncel Gazetesi


Geri Dön