19 / 04 / 2024

Sohail Inayatullah: Çok yüksek bina geleceği yakalamak değil

Sohail Inayatullah: Çok yüksek bina geleceği yakalamak değil

Prof. Inayatullah, çok yüksek bina yapmanın geleceği yakalamak anlamına gelmediğini belirtti



Gelecek konusunda sistemli düşünmeyi öğreten Prof. Sohail Inayatullah, "Türkiye bence gelecekte önemli rol oynamayı başarabilmek için başkalarının düşünmediği şeyleri düşünmeyi başaramalıdır" dedi. İSO'nun 8. Sanayi Kongresi'nde bugün konuşacak olan Inayatullah, "Türkiye gereksiz düşüncelerden uzaklaşmalı. Birçok Asya ülkesi için 'kullanılmış gelecek' ifadesi kullanılıyor. Bu terim aslında birçoğunun daha önceden terkettiği düşünceleri ve imajını uyguluyor olmak anlamında. Örneğin Dubai'ye ve Malezya'ya bakabilirsiniz. Onlar dünyanın en yüksek binalarını yapıyorlar. Ama mimarisine bakacak olursanız aslında çok yüksek bir bina yapmanın gereği bulunmuyor. Dolayısıyla daha çevreci daha ihtiyaca yönelik binalar yapmak gerekiyor. Benim Türkiye ile ilgili korkum başkalarının çoktan terkettiği teknolojileri ve düşünceleri kendisine adapte etmeye çalışması. Değişik olabilmek için eğitim, inovasyon ve diğer düşüncelere açık olmak gerek. Bu salona baktığınızda da herkes siyah giyinmiş. Herkesin penguen gibi giyindiği bir ortamda nasıl farklı düşünceler üretebiliriz ki. Farklı düşünce için çok farklı olmalı" dedi. Türkiye gibi derin tarihe sahip ülkelerin değişmekte zorlandığını da ifade eden Inayatullah, "Avustralya'nın Türkiye kadar tarihi yok, orada inovasyona yönelmek daha kolay oluyor" dedi.

DİNOZORLAR ÖLMELİ
İnsanlığın iklim değişikliği sorununu çözüp çözemeyeceği sorusunu da yanıtlayan Inayatullah, "İnsanlar her zaman çözüm konusunda problemden daha büyük bir güce sahiptir. İklim konusundaki düşüncem ise bu konunun bize dünyada daha iyi bir yönetişim oluşturabilmek için yardım ettiği yönünde" dedi. İklim Değişikliği'nin fosil yakıtlara dayalı dönemin artık sona erdiğini gösterdiğini ifade eden Inayatullah, "Yeni bir dünya ekonomisi gerekiyor. Burada asıl sorun bu yeni ekonomiye kimin liderlik edeceği. Değişim olmayacağına inanıyorsanız dünya ekonomisine liderlik edemezsiniz. Bunun için de tamamen dinozorları öldürmek ve geleceğin liderlerini yaratmanın zamanıdır. Tarihin hangi tarafında olmak istediğinizi seçmelisiniz" dedi.

POLİSE UZUN VADELİ DÜŞÜNME
Avustralya ve Tayvan'da gelecek bilimi üzerine çalışan Prof. Soheil Inayatullah her yıl 10 profesör ve 5 bin öğrenciye gelecek ile ilgili düşünmeyi öğretiyor. Ayrıca değişik ülkelerde polis temsilcilerine de uzun vadeli düşünmeyi ve geleceğe liderlik etmeyi de anlatıyor.
Evrim Ergin/Sabah


Geri Dön