19 / 04 / 2024

Son 10 yılda yatırımlar taşa, toprağa ve çimentoya yapıldı!

Son 10 yılda yatırımlar taşa, toprağa ve çimentoya yapıldı!

Türkiye ekonomisinin performansına 10 üzerinden 7 veren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, son 10 yılda yatırımların çoğunun taşa, toprağa ve çimentoya yapıldığı eleştirisini getirdi.



Türkiye ekonomisinin performansına 10 üzerinden 7 veren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, son 10 yılda yatırımların çoğunun taşa, toprağa ve çimentoya yapıldığı eleştirisini getirdi. “Kazanılmamış paralardan ağır vergilerin ödenmesi kaynak oluşturmayı önledi.” diyen  Koç, Türkiye'nin doğrudan yabancı sermayeden hak ettiği payı alamadığını ifade etti.


Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Türkiye Ekonomisinin karnesini çıkardı. Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un vefatı öncesinde Asomedya'ya konuşan Rahmi Koç, son 10 yılda yatırımların çoğunun taşa toprağa ve çimentoya yapıldığına işaret etti. Koç, Türkiye'ye ihracat getirecek, rekabeti kuvvetlendirecek, ‘greenfield' denilen yeni yatırımlar, yeni fabrikalar, yeni işler açılmadığını söyledi. Türkiye'nin son 7-8 yıldır uluslararası rekabette ancak yerini muhafaza edebildiğini, yükseklere tırmanacak hamleleri yapamadığını belirten Koç, Türkiye ekonomisinin karnesini çıkarırken 10 üzerinden 7 notunu verdi.


7 notunun gerekçesini de açıklayan Rahmi Koç, notun zayıf kalmasına sebep olan etkenlerin başında eğitim sisteminin yıllardır istikrarlı bir düzene kavuşmaması ve bilhassa teknik eğitimin yeterince önemsenmemesi olduğunu söyledi. Koç, ayrıca ekonomi ve sanayileşme politikalarının uzun süreli ve kesintisiz istikrar göstermemesi, katma değerli ve ileri teknoloji ürünlerine göreceli olarak ve de rakip ülkelere benzer teşviklerin verilememesinin bu durumu etkilediğini ifade etti. Koç, “Aynı zamanda bu tür ürünlerin yatırım ve ihracat finansmanına daha uygun koşullar sağlanamaması ve tarım politikalarında olduğu gibi bireysel küçük işletmelerin birleşerek finansal yapı, üretim kapasitesi, ihracat gücü ve teknolojik performans bakımından daha güçlü ve rekabetçi konuma getirilememesi de sanayimizin notunu kırıyor.” diye konuştu.


Koç, “Uzun seneler yüksek enflasyonla boğuşan ülkemizde, hükümetlerin enflasyon muhasebesi tutulmasını kabul etmemeleri yüzünden kazanılmamış paralardan ağır vergilerin ödenmesi kaynak oluşturmayı önledi. Memleketteki tasarruf ve birikim eksikliğinden dolayı ihtiyaç duyulan doğrudan yabancı sermayeden Türkiye'nin hak ettiği payı alamaması bu nedenle önemli bir sıkıntı kaynağı oluşturdu.” ifadelerini kullandı.



Aybar'dan sermaye çekmek için 3 şart



 Son 10 yılda yatırımlar taşa, toprağa ve çimentoya yapıldı!



Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıları çekmek durumunda olan taraf olduğunu belirterek, bunun için yapılması gerekenleri sıraladı. Bloomberg HT'de programa katılan Aybar, Türkiye'nin yatırımcı çekme konusunda üç temel problemi olduğunu kaydetti. Aybar bunların, hukuk güvenliği, yatırımcının yatırım güvenliği ve daha teşvik edici politikaların üretilmesi olduğunu kaydetti. Aybar, “Bizim önümüzdeki dönemde uluslararası yatırımcıyı daha fazla cezbedecek faktörleri devreye sokmamız, yasal ve yönetsel önlemler almamız gerekiyor.” dedi.



Zaman


Geri Dön