16 / 04 / 2024

Sudan Ceyli bölgesinde kalıcı konut için ilk temeller atıldı!

Sudan Ceyli bölgesinde kalıcı konut için ilk temeller atıldı!

 Türk Kızılay ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının (STK) Sudan'da sel nedeniyle evlerini kaybedenlere yönelik kalıcı konut projesinde ilk temeller atılmaya başlandı.



 

Sudan'da selden en çok etkilenen bölgelerden başkent Hartum'un kuzeyindeki Ceyli'nin Ebu Salah köyünde, Türk Kızılay Genel Müdür Danışmanı Yasir Feten, Sudanlı ve Türk yetkililerin katılımıyla ilk temeller atıldı.

Eylül ayından bu yana bölgede çalışmalarını sürdüren Türk Kızılay Ekip Başkanı Serdar Yılmaz, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, üç örnek evle başlanan projede ihtiyaca göre yerel mimariye uygun kalıcı konutlar inşa edileceğini söyledi.

Yılmaz, Kızılay tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Hartum'daki Mesleki Eğitim Merkezi'nde hazırlatılacak 5 oyun parkının da selden etkilenen bölgelerdeki çocukların kullanımına sunulacağını belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Sudan'da meydana gelen sel ve su baskınları sebebiyle  zarar gören afetzedeler için AFAD koordinasyonunda insani yardım kampanyası başlatılacak.

- Selden 245 bin 700 kişi etkilendi

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin (OCHA) raporuna göre, Sudan'da ağustos ayı başında yaşanan sel felaketinden 15 eyalette toplam 245 bin 700 kişi etkilendi, 32 bin 851 bina yıkıldı ve toplam 16 bin 284 binada ise hasar oluştu.

Sudan Sağlık Bakanlığı, sel felaketinde 85 kişinin hayatını kaybettiğini, 133 kişinin faydalandığını açıklamıştı.

Türk Kızılay ve AFAD'ın da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarından oluşan "İnsani Yardım Platformu"nca selden sonra bölgeye iki askeri kargo uçağıyla çadır, battaniye, hijyen seti, gıda ve ilaçtan meydana gelen insani yardım malzemesi gönderilmişti.

Ülkede sele sebep olan şiddetli yağışların ay sonuna kadar sürmesi bekleniyor.


Geri Dön