18 / 04 / 2024

Sudan ve Nijer'den kiralanan araziler mecliste!

Sudan ve Nijer'den kiralanan araziler mecliste!

Tarımsal üretim amacıyla Sudan ve Nijer'den kiralanan araziler meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretim amacıyla Sudan ve Nijer'den kiralanan arazilere ilişkin soru önergesi hazırladı. Gürer, sorusunun Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gürer, ''Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca T.C. Dışişleri Bakanı Sn. Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu.

Gürer, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Sudan'dan sonra Nijer'den de tarım arazisi alınacağı kamuoyuna yansımıştır. Sudan'da üretilen farklı tarım ürünlerinin ülkemize getirileceği Bakan Çelik döneminde ifade edilmişti. Çelik, Sudan'da sadece Türkiye'de yetişmeyen tropikal ürünlerin değil, aynı zamanda buğday, domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi, yazın ülke genelinde, kışın seralarda üretilen bitkilerin de üretileceğini açıklamıştı. Çelik, Tarım Bakanlığı'na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM), Sudan'da kiralanan arazinin içerisinde 125 bin dekarlık bir alana örnek çiftlik kuracağını ve bu arazide yapacağı üretimle özel sektörü yönlendireceğini bildirmişti. Çelik, TİGEM'in örnek çiftlikte pamuk, soya, ayçiçeği, susam, buğday, mısır, şeker kamışı, bakla, yonca, domates, patlıcan, salatalık ve biber üretimi yapacaklarını açıklamıştı.''

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soruları:
1- Sudan'da kiralanan arazi için her yıl yapılan ödeme miktarı ne kadardır? Ürün yetiştirilmesi sağlanmış mıdır?

2- Sudan'da halen işin yürütülmesi için görevlendirilen personel var mıdır? Sudan ile yapılan anlaşma başlangıç tarihinden günümüze kadar olan süreç içerisinde Sudan'a kaç kez heyet gönderilmiş olup kayıtlara geçen masraf ve harcırah tutarı ne kadardır? Halen Sudan'da ülkemiz adına konuyla ilgili görevli var mıdır? İlk üretilen ürün ülk  gelecektir?

3- Sudan'a göre daha uzak sayılan Nijer'de üretilecek ürünler hangileridir?

4- Arazi için kiralama bedeli ödenmekte midir? Arazi araştırması ve konu ile alakalı farklı  nedenlerle Nijer'e kaç kez heyet gönderilmiştir? Tarım arazisi için Nijer'de bulunan görevli var mıdır? Tarım anlaşmasından, sağlanması düşünülen faydalar nelerdir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön