29 / 03 / 2024

Süleyman Şah Türbesi tarihten izler taşıyor!

Süleyman Şah Türbesi tarihten izler taşıyor!

TİKA'nın Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi için hazırladığı proje, Hazreti Süleyman'ın mabedi Kubbet-üs Sahra ile Kanuni Sultan Süleyman Türbesi'nden izler taşıyor.



AA muhabirinin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi için hazırlanan taslak proje, birçok tarihi ve kültürel detayı içinde bulunduruyor.


Bir külliye olarak hazırlanan ve TİKA tarafından yapımı gerçekleştirilecek proje, Mescid'i Aksa'nın yanında bulunan Hazreti Süleyman'ın emaneti Kubbet-üs Sahra'nın mimari bütünlüğünden esinlenilerek ve Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul Süleymaniye Külliyesi Haziresinde yer alan türbesinin şekli de dikkate alınarak tasarlandı.


Yaklaşık 9 bin 500 metrekare alana inşa edilmesi planlanan külliyede, Türbe-i Şerif, Saygı Karakolu, Kültür Merkezi, Mescit, iki revaklı oturma mekanı, abdesthanelerden oluşan hizmet binası, misafirhane ve nöbetçi kulelerinden oluşan yaklaşık 3 bin 500 metrekare kapalı alanın bulunması planlanıyor.


Ayrıca Süleymaniye Camisi'nin revaklı iç avlusunun abidevi kapısını andıran giriş kapısı ile Selimiye Camisi'nin revaklı iç avlusunda yer alan şadırvanın bir benzeri külliyede bulunacak.


TİKA tarafından hazırlanan projeye göre, türbenin etrafını çevreleyen revaklı kısımda, Oğuzların 24 boyundan esinlenilerek 24 revak bulunacak ve 24 kemer ile bina süslenecek. Her kemerin kilit taşına Oğuz boylarının damgaları ve armaları işlenecek. Ana kemerde Süleyman Şah'ın boy beyi olduğu Kayı'nın arması bulunacak.


Sekizgen gövdeli türbe binasının her yüzünde üç pencere olmak üzere, toplam 24 pencere binayı aydınlatacak. Pencerelerin sağ ve sol üst köşelerine ikişer adet, 16 Türk İmparatorluğunu sembolize eden ve Cumhurbaşkanlığı Forsu'nda bulunan 16 köşeli yıldız yerleştirilecek.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa mitingi öncesinde Suriye Eşmesi'nde bulunan Süleyman Şah Türbesi'ni ziyaret ederek, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam'dan, türbe ve çevresindeki yapılarla ilgili bilgi almıştı.


AA


Geri Dön