27 / 04 / 2024

Süleyman Varlıbaş: Seyrantepe hiçbir zaman ilgimi çekmedi

Süleyman Varlıbaş: Seyrantepe hiçbir zaman ilgimi çekmedi

Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, "Seyrantepe projesi baştan beri ilgimi çekmedi, ancak işin içinde olmamız gerekirse teklif verebiliriz" dedi



Cnbc-e'de yayınlanan Piyasa Ekranı programının CEO-CFO bölümüne konuk olan Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, Seyrantepe Stadı projesine ilgi göstermediğini belirtti. "Seyrantepe projesi baştan beri ilgimi çekmedi, ancak işin içinde olmamız gerekirse teklif verebiliriz" diye konuşan Varlıbaş, "Kimse endişe etmesin;  TOKİ  hiçbir işi yarım bırakmaz" dedi.

Varyap Meridian'da yüzde 1 peşinatla!
TOKİ ve Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı modeliyle gerçekleştirilen Varyap Meridian projesi "Leed" kriterlerine göre 107 bin metrekare üzerine yapılacak. Türkiye'nin ilk büyük ekolojik karma projesi olan Meridian'da 40 metrekareden 400 metrekareye kadar 450 çeşit konut bulunacak. Proje kapsamında 1.500 konut, 5 yıldızlı otel, iş merkezi, ticaret ve sosyal alanlardan oluşan ekolojik yüksek standartlı binalar inşa edilecek. Programda Artunç Kocabalkan'ın sorularını yanıtlayan Süleyman Varlıbaş, Varyap Meridian'da yüzde 1 peşinatla konut sattıklarını ifade etti. Müşterilerin Halkbank'tan özel faiz oranlarıyla konut kredisi kullanabildiklerini sözlerine ekleyen Varlıbaş, "Müşterilerimize finansman problemi yaşatmıyoruz" dedi. 60 aya 0.98, 120 ay 1.17 aylık faizli kredi uygulanan projede konutlar 2011 yılından itibaren sahiplerine teslim edilecek.
Projenin mimarlığını düzenlenen yarışma sonucunda dünyanın dört bir yanında farklı tasarımları ve yeşil binaları ile tanınan A.B.D'li "RMJM" şirketi yapıyor. Projenin tüm mühendislik danışmanlığını ise yine dünyaca ünlü yüksek bina uzmanı A.B.D kökenli Buro Hoppold gerçekleştiriyor.
Süleyman Varlıbaş Varyap Meridian projesiyle ilgili; "Gayrimenkul sektöründe farklı olmak hem şartların gereği, hem de kendi firmamızın ana misyonlarından bir tanesi. Varyap Meridian, Ataşehir'de Uphill Court'un bulunduğu alanda emlak piyasasının en kıymetli arsasının üzerine inşa ediliyor" diye konuştu. Varlıbaş "Aynı alanda bir `Uphill Court' daha yapabilirdik ancak bizim firmamızın misyonu farklılaşmak" dedi. Varlıbaş sözlerine şöyle devam etti: "Varyap projesi Türkiye'de ilk defa leed kriterleriyle yapılacak olan bir proje. Maliyetimiz bir miktar artacak ama maliyetlerin geri dönüşü sitede yaşayan insanların ödemelerinin düşmesi. Ortak alanların elektrik ihtiyacının bir kısmı rüzgar enerjisinden karşılanacak. Daha az suyla insanların yaşamını kolaylaştıracak tedbirler alacağız. Projemiz daha az karbondioksit salınımıyla yaşanabilir bir çevre yaratmanın öncüsü olacak"

TOKİ'nin modeli dünyaya örnek olacak

Varyap Meridian projesini hasılat paylaşımı modeliyle gerçekleştirdiklerini vurgulayan Süleyman Varlıbaş, "Bizim ortağımız devlet. Biz sattığımız konutun parasını cebimize atmıyoruz. Konutların sağlam olmasını sağlayacak sözleşmeler yapıyoruz. Bu konuda TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın hakkını vermek gerekir. Emlak sektörünün gelişmesinde hasılat paylaşımı modeli çok büyük bir çığır açmıştır. Bu model dünyaya örnek bir model" dedi.

İnsanların krizin etkilerini üzerlerinden attığını söyleyen Varlıbaş, Varyap Meridian'ın daha satışa çıkmadan yoğun ilgi gördüğünü belirtti. "Sağlam adımlarla gidilirse iyi projeler üretilirse sağlıklı kararlar alınarak düzgün işler yapılırsa emlak gayrimenkul piyasasında sorun olmaz" diyen Varlıbaş, "Türkiyede şu anda bir gayrimenkul mezarlığı var, nasıl bitirileceği belli olmayan bir yığın proje var. Onların temizlenmesi de zaman alacak. Ama çok iyi lokasyonda çok farklı bir şey yaparsanız krizin şartları sizi daha az etkiler diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

TOKİ'nin İstanbul'daki gecekondulaşma problemine çare olacağını ifade eden Varlıbaş, "TOKİ ilgili belediyelerle birlikte iyi bir sinerji yaratırsa ve bu işin önderliğini yaparsa arsa ve kaçak yapılaşma sorunu tamamen ortadan kalkacak, İstanbul yaşanabilir ve çok modern bir kent olacak" dedi.


Geri Dön