23 / 04 / 2024

Sultan 2. Abdülhamid'in dev mirasında sona geliniyor!

Sultan 2. Abdülhamid'in dev mirasında sona geliniyor!

34'üncü Osmanlı padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in dev mirasında flaş gelişme yaşandı. Miras davası 7 bin 756 tapu kaydından oluşuyor.



34'üncü Osmanlı padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in dev mirası yeniden gündeme geldi. 7 bin 756 taşınmaz tapu kaydından oluşan miras davasında mahkeme şu ana kadar tespitli yaklaşık 100 hissedarın paylarına düşen hisselerin bilirkişi aracılığı ile hesaplanmasına karar verildi. 

 

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde gerçekleştirilen duruşmaya Sultan 2. Abdülhamid'in torunlarının avukatları katıldı. 

 

Mahkeme, Sultan 2. Abdülhamid'in torunları ve avukatlarının talepleri doğrultusunda bugüne kadar Abdülhamid'in mirasçıları olduğunu tespit eden bilirkişilere tekrar dosyayı gönderme kararı verdi. 

 

Mahkeme, tespit edilen 100 mirasçının, hisselerinin ne kadar olduğunun belirlenlenmesini istedi. Bu bağlamda bilirkişi, Sultan 2. Abdülhamid'e olan akrabalık derecisine göre tüm mal varlığından ne kadar oranda hisse alabileceklerini araştıracak.

 

Mahkemenin kararıyla birlikte mirasçılar, devlete başvurarak Abdülhamid'in mirasını isteyebilecekler. 

 

32 VÂRİS 7 YIL ÖNCE DAVA AÇMIŞTI
Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid'in 1869-1908 yıllarına ait, Anadolu, Ortadoğu, Balkanlar ve Trakya'daki mal varlığına ilişkin 7 bin 756 taşınmazının tapu kayıtları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde saklanıyor. Abdülhamid'in 32 varisi 7 yıl önce İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'ne mirasçı olduklarını ve paylarına ne kadar hisse düştüğünün tespiti için dava açmışlardı. Davanın açılmasından sonra bu sayı 250'ye kadar çıktı. Ancak en son Abdülhamid'in akrabalık derecesine göre bu sayı yaklaşık 100'e düşürüldü. 

 

Sultan 2. Abdülhamid'e ait gayrimenkullerin bazıları;
Galatasaray Adası
Sultanhamam'daki İzmirli Hanı
İstanbul Gedikpaşa'daki tiyatro arsası
Eyüp Kopçageçidi'ndeki 21 dönüm tarla
Eyüp'te 18 dönümlük Bahariye Kışlası
Kağıthane'de 20 dönüm arazi
Bakırköy'de 70 dönüm arazi
Bakırköy Veliefendi çayırı
Dolmabahçe'de 30 dönüm bostan
Beşiktaş Serencebey'de 2 dönüm bağ
Ihlamur'da 3 dönüm arsa
İstanbul Horhor'da konak ve 5 dönüm arsası
Arnavutköy Akıntı Burnu'nda gazino ve müştemilatı
Ortaköy'de Dalyan mahallesi ve Ali Saip Paşa Yalısı ile müştemilatı
Paşabahçe İrcirli köyünde 40 dönüm arazi ve şişe fabrikası
Beykoz'da 40 dönüm bostan, üç bahçe, 6 tarla, 2 çayır, 3 arsa, 1 bağ, 1 dükkan ve yalısıyla Tokat çiftliği, Yalnız Servi çiftliği.
Beykoz'da Abraham Paşa'dan alınan 38 dönüm arazi ve üzerindeki müştemilat
Şişli'de İzzet Paşa çiftliği
Çatalca ve Çekmece'de; Filifos, Kaparya, Safra, Kılıçali Sagır, Silivri, Bosna, Sazlı Bosna, Haraççı, Papas Bergos, İzzettin, Tozalak çiftlikleri ile Yahya Bey Kışlası.

 


Geri Dön