25 / 04 / 2024

Sultanahmet Camisi restorasyon programına alınabilir!

Sultanahmet Camisi restorasyon programına alınabilir!

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul'da şu anda vakıf kültür varlığı olan orta ve büyük ölçekli camilerin restorasyonunun tamamlandığını veya devam ettiğini belirtti.



Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "Restorasyon programına alınmayan sadece Sultanahmet Camisi kaldı. Onun da projeleri hazır, her an programa alınabilir. İstanbul'da artık küçük yapı eserlere, külliye bütünlüğü içerisindeki diğer yapılara ağırlık vereceğiz" dedi.


Ertem, son yıllarda Türkiye'nin restorasyon konusunda bir "başarı hikayesi" ortaya koyduğunu, 4 bin civarında eserin restorasyonunun tamamlandığını veya devam ettiğini dile getirdi.


Ertem, daha önce yılda en fazla 10-12 restorasyon gerçekleştirilirken, şu anda Türkiye genelinde 250 şantiyeleri bulunduğuna değinerek, "Bu ortalamayı bütün yıllar itibarıyla muhafaza ediyoruz. Bunun üzerinde de çıkma imkanımız var ancak teknik eleman, teknik ekip ve müteahhit, bu şantiye sayısının üzerine çıkabilecek düzeyde değil" diye konuştu.


Her yıl restorasyonlar için toplam bütçenin yarısını ayırdıklarını belirten Ertem, şu bilgileri paylaştı:


"Şu anda 400 milyon lira gelir bütçemiz var. Restorasyon için bütçenin yarısını, yani 200 milyon lirayı ayırdık. Sanıyorum bu yıl bunun üzerine çıkacağız. Geçtiğimiz yıl bugüne kadar yıllar itibarıyla ayrılmış en yüksek miktar olan 196 milyon lira oldu. Öncelikli olarak aciliyeti olan yapıların restorasyonu ele alındı ve onlar restore edildi. Aciliyeti olanlar bitti. Şimdi önem arz edenlere daha çok ağırlık veriyoruz. Bir şehrin, bir vilayetin, bir merkezin kendisi için önemli olan veya tarihi anlamda önemli olan eserlerini mutlaka restore ediyoruz."


Ertem, tarihi yapılara vakıf, tarihi ve kültürel yapı olması gerekçesiyle önem verdiklerini ifade ederek, bu sorumluluk bilinciyle her geçen gün daha da titizlikle restorasyonları gerçekleştirdiklerini söyledi.


- "Hangi eserin restorasyona alınacağını orada yaşayanlar daha iyi bilir"


Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün daha önce İslam eserlerine yönelik çalışmalar yürütürken, artık kendisine emanet edilmiş, vakıf mülkiyetinde bulunan tarihi, kültürel özelliği olan bütün eserleri restorasyon kapsamına aldığını anlatan Ertem, "Bu bağlamda diğer dinlere ait 11 yapının restorasyonu gerçekleştirildi. 12'ncisi olan Edirnekapı'daki Rum Ortodoks Kilisesi'nin restorasyonu devam ediyor. Geçtiğimiz Mart ayında Edirne Büyük Sinagogu'nun restorasyonunu tamamladık" dedi.


Ertem, medrese, han, hamam, tekke, dergah, vakıf kültür varlığı mahiyetindeki bütün eserlerin restorasyonlarını yaptıklarına değinirken, Bitlis'teki El Aman Hanı'nı, Afyon'daki hamamı bu eserlere örnek olarak verdi.


Yöre insanlarının restorasyon önerdiği yapıları öncelikli olarak programa dahil ettiklerini aktaran Ertem, "Hangi eserin restorasyona alınacağını orada yaşayanlar bizden daha iyi bilir. Biz onlara göre hareket ederek, restorasyon programına alıyoruz. Eskiden restorasyonların projelerini dahi çizemiyorduk. Bunun için yeterli bütçemiz ve imkanımız yoktu. Şimdi ise proje çizilmesine cesaret dahi edilemeyen işlerde restorasyon yapıyoruz. Biz artık bize ait yapılarda projelerin de sahibiyiz. Bize nereyi söylerlerse, bütçe imkanları doğrultusunda orayı restorasyon programına alabiliriz" diye konuştu.


- "Tarihi yapılarda restorasyon konusunda süre sınırlamasını doğru bulmuyorum"


Adnan Ertem, İstanbul'u, Vakıflar Genel Müdürlüğü açısından "eğitim" ve "vitrine çıkılan yer" şeklinde tanımlarken, "İstanbul'da şu anda orta ve büyük ölçekli cami bağlamındaki vakıf kültür varlıklarının restorasyonu tamamlandı veya devam ediyor. Restorasyon programına alınmayan sadece Sultanahmet Camisi kaldı. Onun da projeleri hazır, her an programa alınabilir. İstanbul'da artık küçük yapı eserlere, külliye bütünlüğü içerisindeki diğer yapılara ağırlık vereceğiz" dedi. 


Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bütçesinin dörtte birini İstanbul'a ayırdıklarını, toplam gelirin de yarısını İstanbul'dan elde ettiklerini belirtti.


Beyazıt, Nuruosmaniye, Mahmutpaşa, Nusretiye, Yıldız Hamidiye, Küçük Mecidiye camilerinin restorasyonunun devam ettiğini hatırlatan Ertem, gelecek yıl bitirilmesi planlanan Üsküdar'daki Atik Valide Külliyesi'nin yürüttükleri en kapsamlı restorasyon olduğunu söyledi.  


Deprem sonrasında en fazla hasar gören camilerden biri olan II. Beyazıt Camisi'nin restorasyon bütçesini 25 milyon lira olarak açıklayan Ertem, "İki sene içerisinde restorasyonu bitiririz diye düşünüyorum. Tarihi yapılarda restorasyon konusunda süre sınırlamasını doğru bulmuyorum çünkü neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Programlıyoruz ama yapıya girdiğimizde öngördüğümüzden çok farklı durumlarla karşılaşıyoruz" diye konuştu.



AA


Geri Dön