20 / 04 / 2024

Sultanahmet'te başlatılan otel inşaatında tarihi kalıntılar ortaya çıktı!

Sultanahmet'te başlatılan otel inşaatında tarihi kalıntılar ortaya çıktı!

İstanbul Sultanahmet'te başlatılan bir otel inşaatında tarihi kalıntılar ortaya çıkınca çalışmalar durduruldu. İnşaatla ilgili son sözü Koruma Kurulu söyleyecek. Tarihi kalıntıların Bizans dönemine ait olabileceğini iddia ediyor...




İstanbul Sultanahmet'te başlatılan bir otel inşaatında tarihi kalıntılar ortaya çıkınca çalışmalar durduruldu. İnşaatla ilgili son sözü Koruma Kurulu söyleyecek.


SULTANAHMET'te otel yapılmak üzere başlanan inşaat çalışmaları sırasında tarihi kalıntılar ortaya çıktı. Temel kazısı çalışmaları Türk İslam Eserleri Müzesi denetiminde sürdürülürken mahalleli, araziye otel yapılmaması için seferber oldu. Tarihi kalıntılarla ilgili hazırlanan rapor ve belgeleri inceleyen 4 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, konuyu gündem maddeleri arasında ilk sıraya aldı. Önümüzdeki günlerde inşaat alanına giderek kalıntıları yerinde inceleyecek kurulun vereceği karara göre otel inşaatının devam edip etmeyeceği, arkeolojik kazının sürdürülüp sürdürülmeyeceği belli olacak. 


DÜNYA MİRASI ALANI İÇİNDE 


Sultanahmet Hipodrom Meydam'na çok yakın bir noktada yer alan kalıntıların, hipodrom kalıntılarından ya da Bizans dönemine ait yapılardan birine ait olabileceği tahmin ediliyor. Arsanın bulunduğu yer, farklı "kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulları" tarafından alman kararlarla "Kentsel ve Arkeolojik Sit Alanı", "Dünya Miras Alanı" ve "Birinci Derece Koruma Bölgesi" sınırları içinde yer alıyor. 


BİZANS DÖNEMİNE AİT OLABİLİR 


Uzmanlar inşaat alanında ortaya çıkan duvar kalıntılarının Bizans dönemine ait olabileceğini iddia ediyor. İnşaatın yapıldığı mahallede oturanlar inşaatı istemediklerini belirtti. Osmanlı döneminde sigorta işleri yapan Fransız Pervititch haritalarının 1923 tarihli paftalarında, arsada yaklaşık 250 metrekare alana oturtulmuş ahşap, bahçeli, 3 katlı bir köşkün bulunduğu bilgisi yer alıyor. Arsaya yapılması planlanan otel, Sokullu Mehmet Paşa Camii ve Buhara Özbekler Tekkesi eşliğinde Sultanahmet sırtlarından Kumkapı açıklarını gören eşsiz bir manzaraya sahip olacak. 


Serkan Akkoç/ Habertürk Gazetesi 


Geri Dön